Fürdőszoba kialakítás és felújítás során megkerülhetetlen a kérdés, fürdőkáddal vagy zuhanykabinnal lássuk el a helyiséget. Sajnos a döntést nagymértékben befolyásolja a rendelkezésre álló terület nagysága, némi kreativitás azonban hozzásegíthet, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötnünk.

A rendelkezésre álló terület nagyságát érdemes pontosan ismernünk. Végezzünk pontos mérést vagy dolgozzunk a rendelkezésre álló alaprajz segítségével! Ne feledkezzünk meg a lehetőségeinket befolyásoló tényezőkről sem; a lefolyók és vezetékek nagyobb munkálatok árán áthelyezhetők, az ajtók és ablakok elhelyezkedéséhez azonban alkalmazkodnunk kell. Érdemes megfontolni, milyen mértékű felfordulással és anyagi költséggel járó munkálatot vagyunk hajlandók bevállalni a szerintünk ideális elrendezés érdekében.

Minél nagyobb a rendelkezésre álló tér, annál könnyebb dolgunk van; egy nagyméretű helyiségből könnyedén wellnessrészleget alakíthatunk ki, amely a nyugalom szigete lesz számunkra. Amennyiben szívesen töltünk hosszabb időt a fürdőszobában akár egy jó könyv és egy pohár bor társaságában, keressük a kényelmet biztosító kádtípusokat! A tágas térben remekül mutat egy szabadon álló kád, amelyben kényelmesen elnyújtózhatunk a fárasztó napok végén. Érdemes felfedezni a hidromasszázs zuhanykabinokat is, amelyek kiváló élettani hatásuknak köszönhetően hathatós segítséget jelentenek a napi stressz elengedése érdekében.

Kis alapterület esetén nagyobb figyelmet kell szentelnünk a különböző szaniterek kiválasztására. Négy négyzetméter alatti terület esetén le kell mondanunk a fürdőzés lehetőségéről; ekkora terület esetében még a zuhanykabin helyigényére is figyelmet kell fordítani. A zuhanyajtók nyitási módja és iránya meghatározó lehet; érdemes szemügyre venni a trapéz alakú zuhanytálcákat, amelyek a helytakarékosság kiváló eszközei lehetnek.

Amennyiben a fürdőszobát idős vagy mozgásukban korlátozott személyek is használják, mindenképpen ajánlott alacsony peremmel rendelkező zuhanytálcát választani. Ilyen esetekben érdemes megfontolni egy kissé nagyobb alapterületű tálca választását, amiben ülőke is elhelyezhető. Kisgyermekek fürdetése során egy kád biztosít kényelmesebb megoldást.

Amennyiben olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy két fürdőszoba kialakítására is lehetőségünk nyílik, érdemes lehet az egyiket káddal, a másikat zuhanykabinnal ellátni. A megosztott fürdőszoba remek szolgálatot tesz a népesebb családok számára, kiváltképp abban az esetben, ha több családtag reggeli készülődése egy időszakra esik.

Amennyiben szem előtt kívánjuk tartani a gazdaságosság és környezettudatosság szempontjait, érdemes a zuhanyzást választani. Ilyen módon jelentős mennyiségű vizet takaríthatunk meg, különösen abban az esetben, ha termosztátos csaptelepet alkalmazunk. Persze a környezettudatos tisztálkodás feltétele, hogy relatív gyorsan végezzünk.

Ha figyelmet szeretnénk fordítani a vízmegtakarításra, de nem szeretnénk lemondani teljesen a fürdőzés élményéről, alternatív megoldást kínálnak számunkra a kádparavánok, amelyek kihajtható és mozgatható kivitelben is elérhetők. Amennyiben a kádat zuhanyzásra is használni szeretnénk, az alja legyen sík felületű!

Előző cikkMitől különlegesek a kristálygyermekek?
Következő cikkJelek, hogy érdemes fejlesztésre vinni a babát