A kép illusztráció

A gyermek első percétől kezdve nagyon fontos a kontaktus, amit először általunk, majd pedig a környezete által tapasztal és kap meg a kicsi.
testvér3A kisgyerekek érdeklődéssel és figyelemmel fordulnak egy csecsemő felé. Minden szeretetteljes kontaktus, csak megerősíti a baba önértékelését.

Hirdetés

Sokszor azonban pont a saját testvérei fordulnak el tőle, főleg, ha kevesebb közöttük a korkülönbség, mint két év.
Itt a szülőnek kell beavatkozni. Már jó előre – a második baba születése előtt – beszélgetni kell a testvérekkel, az új családtag érkezéséről. Mesélni róla, játszani szituációs játékokat a testvérrel, fel kell készíteni.
Később, ő is besegíthet a pici ellátásában. Odaadhatja a cumit neki, hozhatja a pelenkáját stb. így azt érzi, ő is részese az új élménynek.

A csecsemő jelzéseire adandó válaszok mindig nagyobb figyelmet igényelnek, min amivel egy kisgyerek rendelkezik: a testvérével való játék nem helyettesíti az anyával, vagy apával való kapcsolatot. 

Sokan vitáznak még ma is mennyire jó a bölcsőde a babáknak. Persze az anyukák hazánkban nem azért adják bölcsődébe a gyermeket, mert ezt akarják. Sajnos nálunk ez sokszor muszáj. A gyermek után járó anyagiak jelentéktelen összegűek, így anyának is vissza kell menni, sokszor már pár hónappal a szülés után dolgozni.

A bölcsődébe kerülő babák közti ilyen korai kapcsolatokból azonban nem szűrhető le semmiféle pedagógiai, sőt pszichológiai haszon sem.

testvérekA csecsemő kommunikatív jelzései arra valók, hogy a szociális partner felfogja azokat és ezzel a baba fejlődését pozitívan befolyásolja. Ezeket a jelzéseket természetesen a szülők és a környezet is megértik, és pozitív irányba terelik gyermeküket.

Maguk a csecsemők azonban nem rendelkeznek még beleérző képességgel, bár ezt majd csodás módon kifejlesztik magukban az idő múlásával.

A két, három éves gyerekeket elbűvölik a pici babák – különösen a lányokat. A háromévesek ráadásul már egyéb jelzőit is mutatják a szülői magatartásnak. Hisz a csecsemőkkel való érintkezés során a babanyelvet használják, gondoskodóak, védelmezik a picit, karjukba szeretnék venni, puszit adnak neki.
Tehát kicsit nagyolva, de egy kisgyermek is képes már egy kisbaba ellátására – ez az evolúció egy csodája.
Sok társadalomban még ma is az idősebb testvér látja el a fiatalabbakat.

Ha azonban a gyermeknek kicsi az önértékelése, a kistestvért vetélytársnak tekinti a szülői szeretetért vívott harcban, akkor a gyermek a csecsemő ellen is fordulhat. Ezzel kifejezi, hogy rá nem figyelnek eléggé, nem szeretik.
Sok helyen ezért a nagyobb gyerekkel inkább az apa játszik többet, hogy ezzel kompenzálja, hogy az anya most az újszülöttel foglalkozik.

Szerintem azonban meg lehet találni az arany középutat. Mind a nagy mind a kis gyermekkel kell, hogy legyen az édesanyának olyan időszaka, amikor csak ketten vannak. Ez pedig már a későbbiekre is igaz, mindegy hány évesek a gyerekek.

testvérek1

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..