erzelmi_szukseglet_2_kicsi

A gyermekek érzelmi szükségleteit a szülő teremti meg számukra, hiszen minden embernek szüksége van szeretetre, elismerésre ahhoz, hogy magabiztos felnőtté váljon. Az érzelmek befolyásolják a viselkedésünket is. Egy pici baba megnyugtatást, ölelést vár tőlünk. Ha pedig már mélyebb szintű az elismerési vágyuk, és mi ezt kielégítjük, akkor mások előtt is kérkedni fognak a teljesítményükkel – ami persze itt pozitív értelemben használatos.

erzelmi_szukseglet_5Ezért is nem szabad a mi akaratunkat ráerőltetni minden esetben a gyermekre – pl. hogy produkáltatjuk mások előtt.

Az érzelmi igényekre nekünk szülőknek kell figyelni. Így gyermekünk nyugodt és kiegyensúlyozott lesz. Ellenkező esetben nehezen kezelhetővé válik.

A kutatások szerint, amelyik gyermek 3-4 éves korára még nem tud szeretetteljes kapcsolatot kialakítani legalább egy felnőttel – hisz szeretetigényük kielégítetlen maradt – akkor később az életben is komoly nehézségeik lettek az emberi kapcsolatok terén.

Szükségletek

 • Szeretetigény: Nagymértékben függünk a szociális kapcsolatoktól, mely közül a gyermek – szülő kapocs nagyon erős kötelék. A gyermeknek érezni kell, hogy szeretik.
 • Elismerés: Ha nagyra tartjuk a gyermeket, akkor ettől szárnyakat kap. Azt szeretnék, hogy elégedettek legyünk a teljesítményükkel, hogy önmagáért értékeljük. Dicséretünk, jót tesz a lelküknek. Ha érdeklődünk a gyermek tevékenysége iránt, ezzel elismerjük őt, és a teljesítményét, ezzel tudatjuk, mennyire szeretjük és értékeljük.
 • Stabilitás: Egy gyermeknek rendszerre is szüksége van. Az előre kiszámítható napi rutin csecsemőkortól fontos.
 • Lehetőségeinek megvalósítása: Gyermekünk egy idő után kifejezésre juttatja a képességeit. Ha ilyenkor bátorítjuk, akkor lökést kap, hogy új élményeket szerezzen.
 • Biztonságérzet: Ha nincs biztonság, akkor a gyermek nyugtalanná válhat. Tudnia kell, hogy ránk mindig számíthat, nem érheti semmi baj. A zaklatott gyermeket a fizikai kontaktus – ölelés – nyugtatja meg a legjobban.
 • Alkalmasság érzése: Fontos, hogy a gyermek ismerje a képességeit. Tudja, hogy meg tud felelni a mindennapi kihívásoknak. Higgyen a saját képességeiben.

erzelmi_szukseglet_4Az érzelmi igény persze minden emberben közös tulajdonság, azonban a kielégítési vágy egyéni dolog. Lehet, gyermekünk szereti a nyilvános dicséretet, mikor jól teljesít, de az is lehet, hogy pont ellenkezőleg, jobban szereti a magánjellegű elismerést, vagy egy ölelést.

Mindig gondoljunk a gyermekre, mit szeret és mit nem – ne magunkból induljunk ki. Minden ember különböző, ne hasonlítsuk a gyermeket se magunkhoz, se a testvéreihez.

Tanácsok 

 • Adjunk választási lehetőséget: Amikor engedjük, hogy egy apró dologban döntést hozzon a gyermek – pl. hogy milyen ruhát vegyen fel reggel – ezzel megerősítjük a bizalmunkat benne.
 • Szokások: Gyermekünk szárnyalni fog, ha már előre tudja, milyen főbb események várhatók a nap során – persze a spontaneitást se vessük el teljesen.
 • Nagyra tartás: Csapjunk nagy hűhót minden sikere kapcsán – első lépésektől kezdve. Később meglátjuk, hogy gyermekünk ezt mennyire értékeli – hisz ugye minden ember más.
 • Szeretet: Gyengéd, meleg ölelés a szeretet kimutatásának legjobb módja. Minden napra jusson belőle. Ha nincs ínyére, azt a tudtunkra fogja adni.
 • Lehetőségek: Ha meg akarjuk ismerni valódi képességeiket, akkor teremtsünk többféle lehetőséget, a tanulás és a szabadidő terén is. Meg fogja találni, mi érdekli a legjobban.

erzelmi_szukseglet_2 erzelmi_szukseglet_6

Előző cikkAbból amit a mama mesélt, régen nem aggódták túl a hozzátáplálást
Következő cikkAlbérletet keresel gyerekkel? Manapság szinte lehetetlen

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .