A gyerekkori hasfájás az egyik leggyakoribb ok, amivel orvoshoz fordulunk. A kiváltó oka sok minden lehet. Előfordulhat csak egyszerű túlevés, gyomorrontás, de okozhatja komoly baj is. Szerencsére azonban legtöbbször csak múló emésztési zavar okozza.

has1

Táplálkozás

Az ételallergia, ételmérgezés egészen enyhe görcsöktől erős alhasi fájdalomig terjedő tüneteket okozhat.  Az „össze nem illő” fogások együttes fogyasztása is gyakori a gyerekeknél, ami ugyancsak néhány perces panaszokhoz vezethet.

Mérgezés

Sajnos ilyen is előfordul, hisz a gyerekek kíváncsiak, mindent megkóstolnak. Sok gyerek a szájába veszi a szappant a homokot- ezzel persze még nem okoznak gondot (főleg, hogy manapság a játszóterekre nem mehetnek be kutyák, akik összepiszkítják a homokozót). Ez is általában csak egyszer fordul elő, míg meg nem érzik az ízüket.

Ha mégis mérgezés történik, akkor ezt gyomormosással orvosolják.

Fertőzés

Bizonyos vírusok, baktériumok is okozhatnak alhasi fájdalmat. A gyomorgyulladás, bélfertőzések panasza is lehet görcs, émelygés, hányás. A vírusokat nem lehet antibiotikummal kezelni, azonban a bakteriális fertőzés ezekkel kezelhető.

Azonnal orvosi segítségre van szükség

Azonnali beavatkozást igényelnek vakbélgyulladás vagy a bélelzáródás.

hasfájásA hasfájás jelei

Sokszor a hasfájás csak egy tünet, sokszor más fájdalom is társulhat hozzá. A csecsemők sírással, fájdalmas arckifejezéssel mutatják a fájdalmukat. Sokszor összegömbölyödhetnek.

A kisgyermek már mondja, hogy fáj valamije, vagy kezét a fájdalmas testrészre teszi.

Időtartama

A legrutinosabb szülők a 24 órás szabályt alkalmazzák, miszerint az egy napon belül tovatűnő fájdalom múló vírusfertőzést vagy étel miatti bajt jelentett – ám ha ennél tovább áll fenn a gond, orvoshoz viszik a gyereket.

A 24 óránál tovább fennálló hasi fájdalmat mindenképp ki kell vizsgáltatni.

A fájdalom helye

Ha az alhas közepe fáj, akkor a gyermek a köldöktájékát simogatja, és legtöbbször sír. Ha azonban máshol érzi a fájdalmat, az már nagyobb odafigyelést igényel. A jobb oldali alhasi fájdalom utalhat vakbélgyulladásra, de ez ki is sugározhat a has más területeire is.

Előző cikkÁltalánosságban a szeparációs szorongásról
Következő cikkMi is az újszülöttkori sárgaság?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .