A szakértők szerint jobb módszerek is vannak a gyermek elfutásának megakadályozására.

Ha gyermeked folyton elszalad, egy szempillantás alatt eltűnik mellőled, akkor joggal érezheted azt szülőként, hogy gyermek pórázt, kisgyermek hevedert vagy hevederrel ellátott hátizsákot kell használnod, hogy a gyerkőcöd ne kerüljön veszélyes helyzetbe. A gyerek póráz használata külföldön elterjedtebb, mint itthon, biztonságosságáról azonban még nem áll rendelkezésre elegendő adat, mégis az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia sérülések megelőzésével foglalkozó tanácsának elnöke azt javasolja, hogy ne ezeket használjuk a gyerekek kordában tartására.

 

Félelmetes pillanat, amikor sétálsz a gyerekkel és hirtelen kihúzza a kezét a kezedből és elszalad, arról nem is beszélve, ha egyszerre több rosszcsonttal indulsz útnak. Amint az egyik elfut, te azonnal pánikolsz, hisz nem vagy vele, de esetleg tolsz még egy babakocsit, vagy cipeled a kisebbet és hirtelen tenned kell valamit, hogy egyik gyerkőcnek se essen baja. Azonnal megérted, hogy egyes szülők miért támaszkodnak pórázokra, biztonsági hevederekre vagy hátizsákokra.

De vajon „pórázon” biztonságban van gyermeked?

Egyelőre nincs sok adat arról, hogy a gyermekpóráz önmagában okozott-e már sérülést. Az Egyesült Államok Fogyasztóvédelmi Biztonsági Bizottsága (USPC) egyszer sem rendelt még el visszahívást biztonsági hevederekre vagy kisgyermekes pórázokra vonatkozóan, és úgy tűnik, hogy ezekkel a termékekkel kapcsolatban még nem jelentettek sok sérülés. (Ha van ilyen, és meg szeretnél keresni egy adott terméket vagy márkát, akkor a sérülésekről szóló jelentésekben megkeresheted az USPC angol nyelvű saferproducts.gov oldalán.)

Annak ellenére, hogy nem okozhatnak sérüléseket, ez még nem jelenti azt, hogy a pórázok vagy a hevederek szükségszerűen meg is akadályozzák őket. “Nincs adatunk a pórázokhoz kapcsolódó sérülésekről, de nincs információnk arról is, hogy a szülők miért használják őket, és milyen haszonnal járhatunk” – mondta Benjamin Hoffman, MD, FAAP, az amerikai sérülések megelőzésének tanácsának elnöke. Hoffman nem gondolja, hogy a szülőknek kellene őket használniuk. “Gyerekgyógyászként nem örülök annak, hogy a gyermekeket háziállatokhoz hasonlóan kötélen tartják” – mondja az amerikai sérülések megelőzésének tanácsának elnöke. “Egy három éves apjaként tisztában vagyok azzal, milyen gyorsak, impulzív és kiszámíthatatlanok lehetnek a gyerekek. Biztonságosság szempontjából azonban muszáj megemlítenem, hogy belegabalyodhatnak és fent állhat a fulladás veszélye is”.

Előfordul az is, hogy gyermek véletlenül megbotlik a hevederben. Dr. Hoffman szerint a „pórázon tartott” gyerek erősen visszahúzódó személyiségek lehetnek. A Gyerkőcök fizikai sérüléseitől tartunk, mikor használjuk ezeket az eszközöket, de nem tekinthetünk el attól, hogy milyen lelki vetülete lehet a használatuknak.  Ennek ellenére, hogy ki alkalmaz ilyesmit az “egy személyes döntés” – mondja Adam Spanier, M. D., a Marylandi Egyetemi Orvostudományi Iskola gyermekorvos professzora és a Marylandi Egyetem Gyermekkórházának gyermekorvosa. “Ez egy jó termék lehet egy gyermek számára, aki hajlamos elkóborolni, ha a szülő megfelelően felügyeli, hogy ne tévedjen el pl a tömegben, a fejlődési késéssel küzdő gyermekek számára, valamint az impulzusszabályozó problémákkal küzdő gyermekek számára.” Ha fent áll ez a helyzet és szeretnéd kipróbálni, Dr. Spanier azt javasolja, hogy tedd meg a következő lépéseket a gyerek póráz biztonságos használatához:

A csuklóhoz vagy a végtaghoz erősítő helyett válassz egy hám- vagy hátizsákstílust. “Vannak kéz- vagy markolat pórázok, amikor a szülő egyik végét tartja a másik pedig a gyermek csuklójához van rögzítve, de ehhez a gyermek együttműködésére is szükség van” – mondja.Mindig kövesd a gyártó használati utasításait. Ellenőrizd, hogy megfelelő méretű-e, és a termék megfelelően illeszkedik-e a gyerkőcödhöz. Célszerű, ha ellenőrzöd a Fogyasztói Termékek Biztonsági Bizottságát a póráz esetleges visszahívásaival kapcsolatban, és kikéred olyan szülők véleményét is, akik használtak már ilyen terméket.

A világosság kedvéért Dr. Spanier megjegyzi: „Nem kifejezetten támogatom a póráz használatát.” Figyelmeztet a fulladás vagy az esés okozta sérülések kockázatára is. „A gyermek életkorától függően némi pszichológiai szorongást is eredményezhet.” Tehát, bár egyelőre nincs külön kutatás, amely a gyermek pórázok, hámok hatásaira irányult volna, érdemes meggondolni a használatukat.

Forrás: https://www.goodhousekeeping.com/

Előző cikkPiros lámpa! Így közlekedj a babával!
Következő cikkHol vannak az igazi nagymamák?