hsg
hsg

Az előzőekben elolvashattad az otthoni praktikákat. Azonban vannak és léteznek orvosi „trükkök” is, melyekkel felmérik miért nem jön a baba.

Hirdetés

Ha már egy ideje nem érkezik a gólya, akkor az ember a csalódottságát leplezni nem tudván szakemberhez fordul. Először talán csak nőgyógyászhoz, majd később felkeres egy meddőségi központot.

Itt az első lépés, hogy az adataidat és a párod adatait felveszik. Majd elmondják, hogy a ciklus első és második felében vérvételre fogsz menni. Ebben a hormonszintedet fogják leellenőrizni. Azért mész 2x, mert a ciklus első feléből tudják megnézni a peteéréshez szükséges hormon mennyiségét (ösztrogén), majd a ciklus második felében az esetleges beágyazódást elősegítő hormon jelenlétét vizsgálják (progeszteron), hogy megfelelő mennyiségben van–e jelen a vérben.

Ha minden rendben, akkor jöhet a petevezeték átjárhatósági vizsgálat. Ezt 3 féle technikával végezhetik.

Az első megoldás, ami nem fizetős a HSG. Ez egy kontrasztanyagos röntgen vizsgálat, mely során jódos folyadékkal töltik föl a méh üregét és a petevezetéket. Monitoron figyelik a feltöltődést és a petevezeték átjárhatóságát.

A másik módszer már pénzbe kerül, mert nem támogatják. Ez a Hycosy. Minimális fájdalomérzet mellett, ultrahangot használva tárják fel a méh üregét és a petevezetők átjárhatóságát. A lényege, hogy a hüvelyen keresztül egy vékony katétert vezetnek a méhbe, melyen át olyan anyaggal töltik fel a méh üregét, amely ultrahang által jól látható. Az eljárás során így jól diagnosztizálhatóak a méh üregét torzító elváltozások (myoma, polip, fejlődési rendellenesség, összenövés). A méh üreg feltöltése mellett az is látható, hogy az egyik, másik, vagy mindkét petevezetőn keresztül van-e kontrasztanyag kiáramlás, tehát átjárhatóak-e a petevezetők.

Ha babára várunk, milyen vizsgálatokra számíthatunk!
hycosy

A harmadik módszer a műtéti feltárás. Ennek is megvan az előnye, hisz ha megtalálják a probléma okát, azt rögtön orvosolni is tudják.

Ebből a „legkellemesebb” a Hycosy eljárás. Nem jár fájdalommal (főleg, ha nincs elzáródás) és a szervezetet sem terheli meg úgy, mint a HSG. Nem utolsó sorban kb. 10 percig tart.

Ezek után még jöhet egy UH és nőgyógyászati vizsgálat.

A párodnál andrológiai vizsgálatok végeznek. A spermavétel után megszámolják a spermiumokat (ez elegendő-e a termékenyítéshez), megnézik milyen gyorsan és milyen irányban mozognak. Ezek a kis apró eltérések már okozhatják a gólya késését.

Természetesen ezután a megfelelő programot ajánlják az orvosok.

Néhány terhesség előtti tipp 

Folsav 

Kezdj el szedni folsavat. Ez a létfontosságú vitamin gátolja meg a baba idegcsőzáródásának rendellenességét. Ez még a terhesség első két hetében lezajlik, tehát akkor amikor még az első kimaradt vérzés ideje nem is jött el.

Rózsahimlő elleni oltás 

A rózsahimlő súlyos károsodást okozhat a babánál. Szívfejlődési rendellenesség, szellemi fogyatékosság stb. Azonban ha szüleinktől érdeklődünk biztos tudják átestünk-e ezen a betegségen gyermekkorunkban. Ha nem tudni egy vérvizsgálattal kiderítik, ha nem voltunk rubeolásak már van védőoltás ami megvéd.

Bárányhimlő elleni oltás

A bárányhimlő is veszélyes lehet terhesség alatt, azonban erről nem sokan tudnak. Azok a gyermekek, akik méhen belül vészelték át az anyai bárányhimlőt, bizonyos mértékben védettnek tekinthetők. Azonban ezeknél a gyerekeknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik később az övsömör.

A bárányhimlő magzatkárosító hatása a terhesség első trimeszterében jelentős. Károsíthatja az idegrendszert, a látást, a hallást a szívet és gyógyíthatatlan fejlődési rendellenességet idézhet elő.

A bárányhimlő elleni vakcina kimondottan ajánlott terhesség előtt álló, terhességet vállaló, és a betegségen még át nem esett nőknek. Azt, hogy volt-e bárányhimlőd szintén megtudhatod szüleidtől, de biztosabb, ha egy vérvizsgálattal ennek is utánajársz.

Én ezeken mind átestem. A végeredmény az volt, hogy nálam minden rendben, kivéve egy óriási problémát az endometriózist, mely mellett kizárt, hogy gyermekem lehessen természetes úton (az endometriózis napjainkban egyre több nő betegsége, erről fogok még beszélni).

Én nem adtam fel és nem hittem, hogy ez lehetséges. A következő bejegyzésben még egy rész jön a babára váróknak. Ez már ezoterika. Lelki ráhangolódás és energiagyógyítás. Ami hasznos, hisz természetes úton lett babám, aki teljesen egészséges. 🙂

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én is hiányolok pár dolgot a fenti listából.
    Az egyik egy prolaktin nevű hormon vizsgálata, ami az anyatej termelődéséért felel. Nem mindig nézik sima hormonpanelnél, van, amikor külön kérni kell a dokit. Ezen hormonzavar lényege, hogy a szervezet azt hiszi, hogy szoptat, emiatt nem (úgy) termel, érlel petét, ezért saját maga akadályozza a teherbeesést.
    A másik a laparoszkópiás átjárhatósági vizsgálat, ami szintén kimaradt a felsorolásból. Ezt támogatják, sőt, e nélkül a vizsgálat nélkül nincs is esély az esetleges orvosi továbblépésre (inseminátió vagy lombik).
    Altatásban végzik és egy napos kórházi benntartózkodással jár. Egy hét alatt rendbe jön utána az ember és ha esetleg elzáródás van azt meg is tudják nyitni a beavatkozás alatt.

  2. Kedves Czege!br /br / Teljesen igazad van. És köszönöm, hogy írtál. Ezért is várom, hogy itt írjatok, mert a saját történetekkel tudjuk kiegészíteni a listát. Ha van kedved írhatnál erről és akkor feltenném, mint bejegyzés. Mert lehet sokan nem is tudnak róla.br /br / Köszönöm…( Gabriella)

  3. Sziasztok! Mi is sokáig vártunk a babára, ezért van elég sok tapasztalatom a fentiekkel kapcsolatban. Egy dolgot hiányolok a szükséges vizsgálatok felsorolásából, méghozzá az inzulinrezisztencia-vizsgálatot. Ez egy egyszerű, terheléses cukor ÉS inzulinszint vizsgálat, két vérvétel – sajnos egyre gyakoribb, hogy emiatt az alapvetően anyagcsere-probléma miatt nem jön a baba. Viszonylag egyszerűen kezelhető gond legtöbbször – diéta, mozgás és gyógyszer szükséges. br /Én mindenkinek javaslom, hogy ha meddőségi gondokkal küzd – főleg, ha már mindenen túl vannak és quot;ismeretlen eredetű meddőségquot;-et állapítottak meg nála, nézessen ennek utána… Van rá esély, hogy meglesz az OK, amit ha kezelnek, nagyon jó esély van a spontán teherbe esésre.br /Üdv, Czege

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .