lázmérő

Akik régóta várnak a gyermekáldásra, azoknak nem kell bemutatni az ezért feláldozott sok-sok órát. Kezdve attól, hogy olvasunk, mindenféle praktika után nézünk, majd drasztikusabb döntésre jutunk és elmegyünk egy meddőségi központban. Én is szinte minden pontot végigjártam.

Kezdtem a hőmérőzés módszerével:

Még a baba tervezése előtt ajánlják, hogy kezdj el hőmérőzni. Ez nagyon sok kétséget el fog űzni belőled, pl. hogy van-e egyáltalán peteérés, normális-e a ciklus stb… Én a hőmérőzés  módszerével kezdtem, és évekig csináltam, kisebb-nagyobb kihagyással, attól függően, hogy épp milyen csalódott voltam a hónap sikertelensége miatt.

Azt mindenki tudja, hogy a megtermékenyüléshez kell az érett petesejt (is), azonban azt már kevesebben, hogy egy nőnél a petesejt legtöbbször havonta egyszer érik meg. Persze vannak kivételes esetek. Előfordulhat plusz peteérés, de előfordulhat olyan ciklus is amiben egyáltalán nincs. Ez teljesen természetes dolog, csak persze lehangoló, ha az utóbbit tapasztaljuk.

Magára a termékenyülésre a petesejt és a spermium életképességétől függően a legtöbb esetben 3 nap áll a rendelkezésünkre.
A hőmérőzés ezt a 3 napot segít kikalkulálni.

A legfontosabb, hogy szerezzünk egy hőmérőt. A legjobb a régi jól bevált higanyos hőmérő. Minden reggel ébredéskor (még mielőtt kikelnénk az ágyból), megmérjük a hőnket. Ne hónaljban mérjünk, inkább nyelv alatt. Ha tehetjük, minden nap ugyanabban az időben mérjünk. Ez kicsit macerás, főleg, hogy hétköznap az ember korábban kel, mint a hétvégén, de nem kell hozzá nagyon felébredni. A párnád alá minden este készítsd be a hőmérőt, így reggel csak elő kell húzni. Lassan úgyis az „életed részévé” válik (bár kívánom, hogy ne sokáig és jöjjön a várva várt Poronty), azonban az biztos, hogy párod is meg fogja szokni, hogy ha reggel kinyitja a szemét, te a szádban egy hőmérővel fogsz visszanézni rá.

A hőmérő akkor mutat pontos adatot, ha előtte 6 órát aludtál, nem buliztad át az éjszakát, tehát nem ittál alkoholt stb. A kapott adatot vezetheted magad is egy excel táblában, de ma már nagyon sok oldal foglalkozik a hőmérséklet vezetésével pl. www.ciklus.hu oldal is. Így oda is felviheted az adataidat. A hőmérésen kívül a vérzés pontos idejét is számon tartod, máris megvan, hogy milyen hosszú a ciklusod.

A lényege

Az ideális görbének két szakasza van.

Az első a vérzés utáni napokra tehető, ilyenkor a hőmérséklet alacsony. Ez egyénfüggő és több hónap mérése után már tudni fogod milyen a Te optimális hőd. Azonban ez kb. 36-36,5 °C körül van.

A peteérés előtti napon egy nagy hőesést fogunk látni a görbén, ez lehet akár 0,5 °C is. Ezt is egy idő után ismerni, sőt várni fogod. És tudod majd, hogy holnap lesz a peteérés.

Másnap szépen fel is fog ugrani a hőmérsékleted, akár 37 °C fölé is.

A második szakaszban a hőmérséklet ebben a magas tartományban mozog. Nem kell megijedni, mert van mikor ingadozik, de ha újra visszakúszik a második szakaszban rád jellemző hőmérsékletre, akkor még nem kell félni, nem a vérzést jelzi.

A menstruáció előtt azonban, ha nem történt megtermékenyülés a hőmérsékleted vagy fokozatosan, napról- napra, vagy egy nagy hőeséssel lemegy az kezdeti első szakasz elején mértre. Ilyenkor már fáj a hasad és jönnek a menstruációs tüneteid is. Ha azonban már itt az ideje a vérzésnek, de a hő még mindig a második szakaszra jellemző tartományban mozog, lehet készíteni a tesztet.

A megfelelő időpont tehát a peteérés és az előtte levő napok. Persze igyekezni kell, hogy ne órához igazítsuk a dolgokat, de a hőmérséklet vezetés nagyon hasznos. Az orvosok sok mindent le is tudnak szűrni belőle, pl. hormon és ciszta problémát is.

Én magam évekig vezettem a görbémet és természetesen pont a Manó jövetelekor nem néztem. Így ez az emlék elúszott. 🙁

normál ciklus
normál ciklus
Peteérés nélküli ciklus
Peteérés nélküli ciklus

 

Előző cikkÍgy védekezz szoptatás alatt!
Következő cikkNői ciklus a termékenység szempontjából

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én is hőmérőztem első gyerkőc előtt. De mivel nem jött a gyerkőc és érdekes maratoni ciklusokat produkáltam gyanítottuk, hogy valami nem kerek. Dokihoz mentünk, ahol azt mondták, hogy PCOD-s vagyok. Később ez megdőlt, mert már egy nem sok, de annyi cisztát nem találtak egyik petefészkemben sem. Kellett kis segítség, de gyerkőc megjött.
    A görbevezetést hosszú hónapokig csináltam. Szerettem képben lenni. Mikor orvoshoz mentem vittem magammal ezeket is. Kissé megmosolyogta, de úgy láttam imponált neki, hogy tudok dolgokat, ismerem a folyamatot, bár attól még újra elmagyarázott mindent.
    Most, két évvel a szülés után ismét vezetni kezdtem, azazhogy kezdtem volna a hőgörbét, de nem adatik meg az a luxus, hogy egy hőmérőzés erejéig ágyban maradjak… gyerkőc ehhez nem járul hozzá! 🙂

  2. én is hőmérőztem, Annám tervszerűen, görbe alapján készült 😀 mivel én PCOS-es vagyok, kellett “némi” segítség, ehhez tartozott a görbevezetés is. De abszolút bevált, a tesónál is be fogjuk vetni hamarosan 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .