Három hónapos korig igen gyakori jelenség. A fájdalmas bélműködés mindennapos probléma. Általában „bugyborékoló” hangok és a bélgáz távozása jellemzi. Általában büfi vagy a széklet megjelenése előtt jellemző, azonban előfordulhat, hogy nem kapcsolódik más emésztéssel összefüggő jelenséggel. Ilyenkor a baba csak nyöszörög, vonaglik. Így segít a mamának a felismerésben. Vegyük ölbe ilyenkor a Picit, halkan beszéljünk hozzá, hasfájásgyengéden masszírozzuk a hasát. Ezt minden kisbaba szereti, és rendkívül hatásos nyugtató módszer. Ettől függetlenül az ölben tovább nyűglődhet a Pici.

A legtöbb bélgörcs a bélszakasz végén lerakódott, nem felszívódott tejcukor maradvány erjedéséből fakad. Az anyatej összetétele változik a szoptatás folyamán. Kezdetben egy kevesebb beltartalommal rendelkező hígabb tej jön, majd a tartalmas rész, végül pedig a cukor-zsír arány újra csökkenni kezd a tejben. Ezért is mondják, ha szoptatsz, akkor mindenképpen várd meg míg a gyermek az egyik-egyik mellből teljesen leszívja a tejet. Sok anyuka 15-15 percet szoptat egyik és másik mellből. Ekkor a baba csak a híg tejet issza meg. Ezt a mi levesünkhöz szokták hasonlítani. Tehát a baba csak levest eszik, kimarad a fő étkezés és a „desszert”. Hagyjuk, amíg a babánk elengedi a mellett és elégedetten néz ránk.:)

Sok kutató szerint azok a Picik szenvednek hasfájásban, akiket így „helytelenül” szoptatnak.

hasfájás

A tápszerben kevesebb a laktóz, legalább is azokban, amik nem hasonlítanak annyira az anyatejre.

Később lehetséges, hogy a gyümölcslé és majd a liszt beiktatása az étrendbe is elindít egy bélgörcsös jelenséget. Azonban ezek már a gázok távozásával enyhülnek.

A kutatók már nagyon sok témát szenteltek ennek, azonban egyre jobban rajzolódik, hogy a hasfájós babára (is) hatnak a családon belüli feszültségek, zaklatottság, ingerlékenység. Ez is lehet egyfajta kiváltó ok.

Enyhébb fájdalom esetén megoldás lehet a cumi (vagy a baba egy megnyugtató játéka, vagy szopirongy), és a teáztatás. Az én fiam pl. csak úgy tudott megszabadulni a szelektől, ha közben ivott. Sokszor a hasfájás kellős közepén is inni kellett neki, így csökkent a fájás (pedig mi úgy éreznénk, ha étel miatt fáj a hasunk bármi jó lehet kivéve még több étel).

Azonban teljesen egészséges baba (normális széklet, megfelelő gázok távozása stb) esetében is várni kell arra a bűvös 3-4 hónapos korra, hogy enyhüljenek a fájdalmak.

promote_digestive_health_in_your_child_to_prevent_stomach_aches_and_abdominal_pain

Előző cikkHogyan kerüld el az éjszakai pelenka átázást
Következő cikkAlapvető óvintézkedések a balesetek elkerülésére

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .