ha felcseréli a nappalt

Ez szintén egy rossz szokás és a piciknél gyakran előfordulhat. A legfontosabb a napirend, amiről már feltettem két cikket.
Még kismama korban elkezdhetjük a babát szoktatni a nappali és éjszakai rendhez. Hisz általában a Pocaklakónk akkor élénk, mikor mi aludnánk.
A baba a 28. héttől már mindent érzékel, hall, ízt érez és persze lát is. Érzékeli a nappal és az éjszaka változásait.
Ezért érdemes ilyen korban minden este egy kicsit „tréningezni” a picivel.
Amint lefeküdtél aludni, akár hangosan, akár magadban mond el a gyermekednek, hogy most este van. Látod sötét? Anya és te most aludni megy. Ilyenkor nyugodtan pihenünk, nem ugrabugrálunk. Ez az alvás ideje, reggel újra játszunk majd.

A baba így már a pocakban ráhangolódik egy bizonyos napirendre.

A születés után érdemes naplót vezetni arról, mit mikor csinál a baba. Így az is megvan, mikor alszik. Így egy tiszta képet kaphatunk babánk szokásiról és ha ezt átnézzük, könnyen kiszúrhatjuk, hol csúszik meg a dolog.:)

Ha pl. reggel nyűgösen ébred, később pedig fél órával tovább szundít, pedig már ennie kéne, nem kell felébreszteni, hisz nem a puritán gyermek nevelést jelenti a napirend. Azonban tudjuk hol a határ.
Napközben sose hagyjuk 3 óránál többet aludni, különben éjszaka kapjuk vissza az engedékenységünket.
Egy baba, aki napközben 6 órát alszik, az éjszaka biztos, hogy nem fog 3 óránál többet aludni.
Tehát ha felcserélte az éjszakát és a nappalt, a helyes út, ha fölébreszted. Azokat az órákat, melyeket nappal elveszel éjszaka pótolni fogja.

Esti rutin

Az esti szertartás is legyen megszokott a baba számára, ne változzon folyton.
Az esti fürdetés a meleg és még a kádban való játék is fárasztja a babát. Ezután jöhet a pelusozás és egyéb tisztító rituálék. Majd az evés.
Ekkor már legyünk a szobájában, ne a tv előtt vagy közöttünk etessük, mert így ne is várjunk alvást.
Sötétítsük be a szobácskáját – tegyünk neki egy kis háttérfényt (nálam ez egy sólámpa), így nem lesz soha teljesen sötétben – és oda nyugalomba üljünk le enni.
Akár szoptatsz, akár tápszeres a baba ezt vedd figyelembe.
Ha ezután sem aludna még, akkor se vidd ki magadhoz, érezze, hogy ez már nem a délutáni alvás, hogy utána még kimegyünk szórakozni. Ez már az esti rendszer.
Az esti etetés is elnyomja a babát. (Ide tartozik még az esti sűrített etetés és az álometetés is).
Arra is figyelj, hogy kellő hőmérséklet legyen a baba szobájában, mert egy hideg szoba (számodra lehet kellemes), biztos nem az alvást segíti elő.

ha felcseréli a nappalt

Előző cikkVéletlenül agyonlőttem a kishúgom
Következő cikkFelesleges dolgok amiket ne vegyél a babának

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nálunk sajnos felcserélte a nappalt az éjszakával,szerencsénkre csak az első héten.. anyum mondta,hogy hagyjuk aludni,védőnő is ezt tanácsolta. Végül Anyósom tanácsára szép finoman,de 3-4 óra alvás után elkezdtük keltegetni Maximot,utána is felkelt enni 2-szer de aludt utána,mint a bunda 😀

  2. Az esti rutin nálunk is így működött nagyjából, viszont én napközben hagytam aludni annyit, amennyit csak akart, nem ébresztgettem. Hálistennek nem volt gond így se, pedig az első két hétben 4-5 órákat is aludt egyhuzamban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .