Minden gyermek életébe kellenek a kisállatok. Szeretetet, törődést és gondoskodást kap é tanulhat tőlük  a gyerek. Sok szülő szerint feleslegesek, hiszen ezt a szülő is meg tudja adni- igen csak nem úgy.

A gyermekek szinte összenőnek az állatukkal- legyen az akár egy halacska is. Sok baba az otthon tartott kutyus segítségével teszi meg első lépéseit. És ahogyan megtanítjuk a gyermekünket az állatokkal bánni, ezzel egy kicsit az életre és a többi emberrel, vagy gyámoltalanabbakkal való törődésre is taníthatjuk.

De mit tegyünk akkor, ha a kis kedvenc elpusztul- ami ugye előfordulhat, főleg a rövidebb életű házi kedvenceknél.

 

Ha meghal a kis barátod! A halált is meg kell ismerni!

Mindenképpen beszélgessünk erről a gyerekkel, ne maradjanak benne kérdések. Beszélhetünk neki a mennyországról is, az újjászületésről- ki miben hisz- hiszen a gyerekek nem buták. Egy ilyen beszélgetés kapcsán sokszor felnőtteket ámulatba ejtő  kérdéseket tudnak feltenni a kicsik.

A halál az élet része, ne titkoljuk el a gyermek elől. Könnyebb ezt talán egy szeretett kisállat elvesztésén át megtapasztalnia először, mint mikor egy szeretett embert veszít el- mert azért ez is az élet része.

Soha ne zárjuk le a beszélgetést azzal, hogy ne kérdezz többet, unom a témát, és soha ne vegyük félvállról a gyermek érzéseit, akkor sem ha nem értjük egy kis bogár vagy apró hal pl. miért volt neki akkora öröm stb.

Tegyünk ki fényképet az állatról és amikor csak a gyermek igényli akkor beszéljünk róla. Idővel benne is csökken majd a fájdalom és a hiány. És lehet ő maga fogja majd kérni, hogy kaphasson egy új kedvencet, aki persze nem pótolja az előzőt, de újra mosolyt hozhat a kisgyermek arcára ha az állatokra gondol…

Íme egy kisfiú (akinek még a nevét sem tudjuk) végső búcsút vesz aranyhalától (akiről viszont kiderül, hogy Topnak hívják).

Minden benne van ebben a közel egy percben: zseniális, ahogy a fiatalember kiválasztja kis barátja nyughelyét, ahogy elbúcsúzik tőle, ahogy eltemeti, de a legjobb, hogy egyik pillanatban még lelkes és mosolygós, aztán mintha felfogná, hogy a halacska visszavonhatatlanul eltűnt az életükből. Isten veled, Top!

Előző cikkNemi identitás és a testvérek helyzete
Következő cikkEgy gyerek nem gyerek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .