Sajnos egyre többször találkozunk ezzel a mondattal. Lehetünk még kismamák, vagy épp újdonsült anyukák, nem kímélnek minket.

Hirdetés

szoptatás2Pedig a nők 99%-a úgy képzeli el a szülés utáni életét, hogy szoptatni fogja kisbabáját. Azonban az, hogy ez nem sikerül számos oka lehet. Előfordul, hogy előteje már van a kismamának a szülés közbeni komplikációk okozhatnak olyan stresszhatást, amitől elapad a teje. Az idegesség, a környezet nyomása, a fáradtság is járhat ilyen mellékhatásokkal.

Ilyenkor azonban a legborzasztóbb, hogy a környezetünk sem megértő- sokszor a legellenségesebbek azok az ismerősök, akik még nem is szültek.

Ilyenkor támogatásra lenne szükségünk, bíztatásra. Ezzel szemben a környezet is csak korhol, hogy aki akar szoptatni, az tud is. Ettől az ifjú anyuka csak még idegesebb, letörtebb lesz, beleéli magát abba, hogy tényleg ő a legrosszabb anya a világon és már most az elején csődöt mondott, használhatatlan.

Ez az időszak ráadásul pont arra az időpontra esik, amikor kialakulhat a szülés utáni depresszió is. Sokszor a család nem is sejti mennyire okozója lehet ennek a negatív folyamatnak.

szoptatásTudom, hogy nehéz, de álljunk ki magunkért. Aki negatív dolgokat mond, annak magyarázzuk el ezt a folyamatot, és ha nem tud pozitívan segíteni, akkor hanyagoljon minket egy darabig.

Minden terhesség más és más, minden baba más és más, minden szülés más és más. Nem tudunk következtetést levonni és általánosítani, akár még a mi korábbi terhességeinkből sem.

A legfontosabb, hogy ez nem az anyaság mértéke, ettől nem függ a baba mama jó kapcsolat. Egy gyermek nem azért ragaszkodik a mamájához, mert szoptatta. És nem azért válik belőle hisztis kamasz – mert mind azzá válik.:) – mert a mama tápszerrel etette.

Persze próbálkozni kell. Forduljunk szoptatási tanácsadóhoz, ők nagyon sokat tudnak segíteni. Ihatunk teákat, használhatunk mellszívót.

Azonban, ha a vége mégis a tápszerezés- hisz a babát sem éheztethetjük napokig- akkor sem történik semmi baj.

Ettől még a VILÁG LEGJOBB ANYUKÁI LESZÜNK!!!

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Nem függ össze a két dolog.Minden anya arra törekszik minél jobb anya legyen,minél több mindent meg tudjon adni gyermekének.de téves nézet miszerint rossz anya ki nem szoptat(..mert mondjuk önhibáján kívűl nem tud….)Igenis egy szoptatós anyának is lehet majd anno sorozatgyilkos a gyereke,s egy tápszeren lévőé is lehet majd egykoron többdiplomás felnőt ember.Nevelésen múlik.S ott jön képbe az Anya!!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..