A várandósság hírének bejelentése után a következő kérdése általában a családnak az, hogy „mikor fog megszületni?” A legtöbb első babás kismama szinte értetlenül áll a kérdés előtt és még ő maga sem tudja igazán, hogy hány hét a terhesség?

Édesanyáik annak idején még hónapokban számolták a múló időt. Sokan úgy azonosították azt, hogy mikor érték el a terhesség félidejét, hogy mikor mozdult meg a magzat a hasukban. Ezek eléggé pontatlan és nagyvonalú megállapítások. Ezért ma már az orvosok és a szakkönyvek is inkább hetekben számolják a terhesség fennállásának idejét. Egy normális terhesség általában negyven hétig tart. Vagyis hány hét a terhesség? Negyven.

A negyven hét első napja az utolsó menstruációd első napja is lesz. Ezt veszi alapul az orvosod és a kalkulátorok is.

“Ne ijedj meg azonban, ha a hónapok múlásával a szülésed időpontja folyamatosan változni fog.”

Egy idő után már nem az utolsó vérzésedhez viszonyítanak, hanem a magzat fejlettségéhez. Az ultrahang kép alapján megnézik, mekkora a baba combcsontja, ennek méretéből tudnak következtetni, az aktuális korra. Ezért fordulhat elő, hogy 15 hetesen érkezel meg egy uh-ra és 14 hetesen távozol onnan.

Ezt a negyven hetet három fő részre szokták bontani a szakemberek: első, második és harmadik trimeszterre. Az első trimeszter az első héttől a tizenharmadikig tart. Ebben az időszakban a legnagyobb a spontán vetélés veszélye. A második trimeszter a tizennegyedik héttől a huszonhatodikig tart.

Ezt az időszakot nevezik a kismamák a boldog babavárás időszakának, mivel a kellemetlen tünetek enyhülnek, és a pocak kezd kerekedni. A harmadik trimeszter magától értetődően a huszonhetedik héttől a negyvenedikig tart. Ebben az időszakban a magzat leginkább súlyában fejlődik és erősödik. Ennek ellenére nem mindegyik kismama szül a kiírt időpontban, a negyvenedik hét végén.

Túlhordás vagy koraszülés is lehet. Koraszülésről akkor beszélhetünk, ha a harminchetedik hét előtt indul be szülés, túlhordásról pedig a negyvenkettedik héttől.

Változó lehet tehát, hogy hány hét valójában a terhesség.

 

Előző cikkEgy olvasónk könnyű szülései
Következő cikk66 évesen szülte meg kislányát – ma így néz ki a 15 éves kamasz

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .