A gyomorégés rögtön a terhesség első heteiben megmutatkozhat. Nem tudom melyik a jobb, egy kiadós gyomorégés vagy a mindennapos rosszullét, hányás, vagy akár ezek kombinációi. Sajnos ez a terhesség egyik „szükséges” velejárója.

gyomorégés

Mitől is alakul ki?

  • A terhességi hormonok a gyomorszáj (cardia; a gyomor és a nyelőcső között lévő záróizom) ellazulását idézik elő, miközben az egyre növekvő magzat nyomást gyakorol a gyomorra. Ezek együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe jusson, ami égető érzést okoz. A kellemetlenség megelőzésére többféle megoldás létezik.
  • Ne együnk egyszerre sokat. Az esti étkezés és a lefekvés között hagyjunk legalább egy órát (ha lehet, akár hármat is).
  • Igyekezzünk elkerülni a túlzott testsúlygyarapodást. Lehetőleg ne hajoljunk le. Ha fel kell vennünk valamit, be¬hajlított térddel guggoljunk le, fogjuk meg a tárgyat, majd óvatosan emelkedjünk fel.
  • A mandulában található vegyületek erősítik a záróizmot, így a gyomornedv nem tud visszaáramlani. Arra azért figyel¬jünk oda, hogy egy szem körülbelül 10 kalóriát tartalmaz, így a túlzott testsúlynövekedés elkerülése érdekében cserében le kell mondanunk valami más kalóriadús ételről.
  • Mellőzzük a gyomorszájat ellazító élelmiszereket, a kávét, a citrusfélék levét, az olajos sülteket, a borsmentát, a paradicsomos ételeket és az alkoholt.
  • Ha egyik módszer sem válik be, érdeklődjünk kezelőorvosunknál savkötők szedéséről. Bizonyos gyomorsav-közömbösítő gyógyszereket a terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatunk — természetesen, amennyiben nem visszük túlzásba.

 

gyomorégés terhesalvas

Hiába azonban a sok-sok trükk és praktika, nem mindig segítenek. Ötletet kaphatunk, azokat ki is próbálhatjuk, azonban magunknak kell megtalálni azt a módszert, ami ha nem is mulasztja el, de legalább enyhíti az erős égést.

Ez előbbi felsorolás is csak tipp. Nekem személy szerint a mandula nem jött be, mert nem kívántam, helyette az egész terhességemre a paradicsom és az ebből készített dolgok váltak be. Mindent paradicsommal. A párom örömére szinte minden este spagetti volt. Sokan már ezért is mondták, hogy fiam lesz (de a „babonákról” majd később).

A reggeli rosszullétről már írtam  és néhány tippet is felsoroltam, amit vagy én vagy ismerősök tanácsoltak. Azonban ha van bevált módszered, vagy ötleted segíthetünk másoknak. Írd le a véleményed kérlek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .