A cukorbetegség egy igen összetett betegség így a megelőzés lehetőségei is attól függnek, hogy melyik típusú cukorbetegségről van szó.

 

 

Az 1-es típusú cukorbetegség: Régen ezt fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, mert, elsősorban 37-40 éves kor alatt jelentkezik, de mára bizonyított, hogy bármely életkorban Beautiful smiling woman with red strawberryelőfordulhat, de még ma is jellemzően fiatalabb korban kezdődik. Oka abban keresendő, hogy az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, így inzulinhiány lép fel. Ez a betegség általában genetikailag fogékony személyekben alakul ki, a betegséget kiváltó életmóddal együtt persze. A betegség kialakulásában bizonyos vírusfertőzések említhetők (mumpsz, Coxsackie B), illetve a korai tehéntejes táplálás. Az 1-es típusú diabétesz megelőzésére egyelőre nincs hatékony módszer.

 

cukorbetegA 2-es típusú diabétesz megelőzésének lehetőségei: Ezt az 1-es típusúval ellentétben időskori diabétesznek nevezték. Ezeket általában 45 év felett diagnosztizálták. Itt fő kiváltó okok közt említhetjük a mozgásszegény életmódot, és emiatt a betegség korhatára sajnos egyre lejjebb és lejjebb tolódik. Akár már gyermek és serdülőkorban is megjelenhet. Itt is szóba jöhet persze a genetikai háttér, de közel sem nyom annyit a latba, mint az 1-es típusúnál. Indokolja ezt a megállapítást járványszerű terjedése is, és mára ezzel kapcsolatban népbetegségről beszélhetünk.

Az okok pedig, ahogy említettem a mozgás hiánya, és az ehhez kapcsolódó táplálkozás áll. Csak felsorolás szinten a problémákról: kevés mozgás, mozgólépcső, lift, számítógép, tv, autók, buszok, amik sajnos valahol az emberi egészség ellenségei.

Ehhez jön még a reggeli elhagyása, gyorséttermek, pár perces ebédek, nasik, sok cukor, sok kávé, kalóriadús és rostszegény ételek, csoki, kóla, stb…

Ez mind, mind elhízáshoz vezet, ami „megágyaz” a 2-es típusú diabétesz kialakulásának.

Itt a megelőzést az egészséges életmód bevezetése jelenti. Az első és legfontosabb lépés a testsúlyunk normalizálása. Lényeges a mozgás és a kalóriaszegény, rostban gazdag étrend kialakítása. A mozgás minőségére és mennyiségére számos edzésminta van fönt a neten, valamint szakemberhez is fordulhatunk. A lényeg, hogy kezdjük el!!! Meggyőződésem, hogy az én esetemben ez fordította vissza a 2-es típusú diabétesz kialakulását. Ugyan ez igaz a diétára is, bár én ezt később kezdtem, és nem is tartom be olyan szigorúan, mint az edzéseket. De minden ember más, úgyhogy lehet, hogy valakinél meg pont fordítva működik.

Előző cikkEttől a videótól még a szíved is meglágyul
Következő cikkA baba és a gyógyszerek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .