Sok kismamát kínoz a reggeli rosszullét, főleg az első trimeszterben. Íme néhány tipp a hányinger/hányás elkerülésére! Együnk kekszet, pirítóst, mielőtt felkelünk. Ha tehetjük, kérjünk meg valakit a családból, hogy hozzon ágyba nekünk pirítóst, vagy készítsünk kétszersültet az éjjeliszekrényre, és együnk belőle párat, még azelőtt, hogy kikelnénk az ágyból.

Hirdetés

Együnk többször keveset, és igyunk sok folyadékot. Ha azt vesszük észre, hogy nehéz lent tartani az ételt, akkor együnk többször kis mennyiséget, mivel az üres gyomor növeli a hányinger kialakulásának esélyét. Emellett igyunk sok vizet, hogy hidratáltak maradjunk, de itt is ügyeljünk arra, hogy apró kortyokban igyunk többször, egyszerre csak kisebb mennyiséget.

Kerüljük a zsíros és fűszeres ételeket. Sok nőnél az ilyen ételek csak rosszabbá teszik az émelygést. Fehérjében és szénhidrátban gazdag élelmiszereket válasszunk, és semmit se együnk túlságosan melegen.

A várandós nők szervezetének újrarendeződő kémiája erősen hat az idegrendszerre is, amelynek egyik jele a reggeli rosszullét, hányinger.

Vezessünk naplót. Sokat segíthet, ha egy héten át feljegyezzük, hogy mit ettünk és ittunk aznap, és melléírjuk, hogy mikor tapasztaltunk rosszullétet. Így tudni fogjuk, hogy mik azok az ételek és italok, amelyeket érdemes kerülni ebben az időszakban, illetve, hogy mik azok, amiktől jobban érezzük magunkat.

Szagolgassunk citromot. Egy tanulmány szerint terhes nők esetében a citrusfélék, különösen a citrom illata segíthet enyhíteni az émelygést.

Igyunk gyömbérteát. A gyömbér több kutatás szerint is hatékonyan enyhíti a hányingert, a benne található gingerol nevű összetevőnek köszönhetően, így ezzel is érdemes megpróbálkozni. Tea helyett olyan vizet is ihatunk, amibe gyömbérdarabokat, uborkát és citromkarikákat áztattunk.

Hirdetés