Az a gyerek válik szerető felnőtté, akit megtanítottak szeretni. Természetesen minden szülő szereti a gyerekét, de hányan vannak, akik éreztetik és ki is mondják ezt?A szeretet a legfontosabb dolog a világon, a szeretet érezhető, “hallható”, és ami a legfontosabb, tanulható! Soha nem késő megtanulni szeretni, hiszen azok a felnőttek tudnak szerető és érzelemben gazdag gyerekeket nevelni, akik saját maguk is tudják, mi a szeretet.

A szeretetet nem a könyvekből és a filmekből kell megtanulni, hanem otthon a szülőktől, és a nagyszülőktől. Meg kell mutatnunk gyerekeinknek, hogy mi az igazi szeretet, és ezt csak szavainkon és cselekedeteinken keresztül tudjuk megtenni. Az igazi szeretet nem kérkedik, hanem önzetlenül ad, és átölel a legnehezebb és a legboldogabb pillanatokban is.

Hirdetés

A szülő szemében megcsillanó öröm, a boldogság az egyik leghatékonyabb bizonyítéka a szeretetnek. Egészen kiskorától kezdve dicsérjük a gyerekünket: “ügyes vagy”, “jó vagy”, ”büszke vagyok rád”. Ezek a szavak nagyon meghatározóak, a későbbi felnőtt személyiségre is befolyásoló erővel hatnak. Ne féljünk kimondani otthon a családban azt, hogy “szeretlek”, fontos, hogy a gyerek lássa, hogy a szülei is szeretik egymást.

A gyerek megtanul beszélni, járni, írni, olvasni, és ugyanígy kellene megtanulnia otthon a szüleitől a szeretetet is. Ha este elalvás előtt nem takargatjuk be a gyerekeket, és nem mondjuk neki, hogy szeretjük, akkor hogyan fogja megérezni a szeretet fontosságát?

Hiába a tiszta ruha, a finom étel, a legújabb mobiltelefon, a zsebpénz, ha a gyerek nem tudja, és érzi, hogy szeretik, és hogy az otthon egy biztonságot adó hely, ahová bármikor hazatérhet. Természetesen minden szülő azt mondja, hogy szereti a gyerekét, de hányan vannak, akik éreztetik és ki is mondják ezt?

A szeretet az egyetlen olyan dolog, amivel nem érdemes spórolni, hiszen annyi van belőle, amennyit csak akarunk.

Ne sajnáljuk az időt! Mondjuk el , hogy ők a világon a legfontosabbak, és szeretjük őket. Kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le a telefont, és menjünk ki az udvarra, játszótérre, labdázzunk, játsszunk a gyerekekkel, hiszen ezek azok a pillanatok, amelyek megalapozzák az egész életet. Soha semmivel nem pótolható a közösen eltöltött minőségi idő!

Egy szeretetre képes gyerek magas önbecsüléssel rendelkezik, tiszteli a családját és az embereket, határozott, céltudatos, és segítőkész. Nem bizonytalanodik el a problémák felmerülése során, hiszen tudja, hogy a benne található szeretet mindenre megoldást jelent. Egy olyan gyerekből, aki nagyon sok szeretet kapott, egészséges lelkületű, szeretnivaló felnőtt lesz!

Forrás: Filantropikum

Hirdetés