Hihetetlen, hogy nem is olyan régen még egészen más módszereket vallottak az emberek a gyereknevelésről. Amiről akkor azt hitték jót tesz, ma már kiderült, hogy akár halálos is lehet…Mégis túléltük..Vajon száz év múlva a mostani rendszerről mi derül majd ki?

 

Fekete kávé a babának – 1962-ben jelent meg dr. Walter Sackett könyve, aki arra biztatta az anyákat, adjanak fekete kávét hat hónapos kor felett a babáknak. Ugyanez a férfi állította, hogy a hathetes picik étrendjébe be kell vezetni a szalonnás tojást. El tudjuk képzelni, hogy a kávé milyen nyugtalanná tehette a babákat, ráadásul szívüket is megterhelhette. A szalonnás tojástól pedig szegényeknek elképzelhetetlen hasfájásuk lehetett

Ujjszopizás ellen – 1942-ben dobtak piacra egy aceton- és erős paprika-tartalmú babakörömlakkot, Thum néven. Ennek az volt a célja, hogy az íz és szag okozta trauma elvegye a babák kedvét az ujjszopizástól, vagy a kisgyerekekét a körömrágástól.

Biliztetés újszülöttkortól – 1932-ben Amerikában az a nézet terjedt el, hogy nemhogy két-három éves korig, de egyetlen évet sem kell várni a bilire szoktatással, hanem, már újszülött kortól kezdve arra kell szoktatni a babát, hogy ne a pelenkába, hanem bilibe ürítsen. Nem tudjuk, ezt hogyan kivitelezték, de elég eszement ötlet.

Májlevest mindennap – A negyvenes években azt tanácsolták az anyáknak, hogy három hónapos kortól iktassák be a baba étrendjébe a napi rendszerességgel adott májlevest.

A dédelgetés rossz – A húszas években arra biztatták az anyákat, hogy ne ölelgessék, puszilgassák és becézgessék a kicsiket. Ez az elv nem egyszer előjött száz év alatt. A hatvanas évek elején nemcsak az érintés minimalizálását szorgalmazták, de bődületes butaságként terjedt, hogy a sokat dédelgetett babákból lesznek felnőttként a szocialisták. Az ötvenes években azt is mondták, hogy, ha sír a baba, az jó testedzés a számára, ezért hagyni kell, és nem pedig igyekezni megnyugtatni őt.

Babákat fel! – Az ötvenes évek furcsasága volt, hogy a légi utak során a babákat egy, a fali poggyásztároló fölé szerelt babaágyba helyezték az utasok.

Ne vidd be a gyereket! – A húszas években elterjedt, hogy a friss levegő milyen fontos a babáknak. A napi levegőztetés és alapos szellőztetés azonban, úgy hitték, egyáltalán nem elég. A kicsiket gyakorlatilag egész nap kint tartották. Borúsabb napokon vagy allergiaszezonban ez nem lehetett a legkellemesebb.

Amarillo, Texas, 1910

Nem kell mindennap fürdeni – A hetvenes években elterjedt a nézet, hogy a babákat nem kell mindennap fürdetni, csak kétszer egy héten. A mindennapos fürdetés egészségessége, szükségessége egyébként a mai napig megosztó. Ellenzői szerint a bőr saját védőköpenye sérülhet a fürdetők túl drasztikus hatására. A megbízható gyártású babatermékek azonban elvileg elég kíméletesek.

+1 tipp kismamáknak: a biztonságos cigizés – A hatvanas években, amikor a dohányzás még pozitív fényben tündöklött,eszement tanács volt, hogy a kismamák napi fél doboz cigit teljes biztonsággal elszívhatnak. Ma már tudjuk, a terhesség alatti dohányzás milyen veszélyekkel jár.

Előző cikkA rendszeres meseolvasás fejleszti a gyermekek agyát
Következő cikkSzüléstörténet: egy anyukánk megrendítő esete a véletlennel