A fájdalom a szervezet egy reakciója, mely amilyen kellemetlen olyan fontos , hiszen figyelmeztet számos veszélyre vagy rendellenességre. A szülés  az egyetlen élettani folyamat ami fájdalommal jár, nagy jelentősége van hiszen figyelmezteti a várandóst a szülés közeledtére. A fájdalom megélése számos tényezőtől függ, nagyban befolyásolja a várandós lelki állapota, a toleranciájától, a félelemtől, és még számos tényezőt felsorakoztathatnánk. Akik a szülési fájdalmakat élettani jelenségnek fogadják el, ragaszkodnak a szülés teljes átéléséhez.

Hirdetés
szülés, hüvelyi, természetes
A kép illusztráció!

Tapasztalataim alapján a szülőnők egy része határozottan kér valamilyen fájdalomcsillapítást azonban nagy részük nem tud határozottan dönteni, s gyakran csak a szülés előrehaladtával  kéri a fájdalomcsillapítást. A szakemberek egyik legfontosabb feladata, hogy a sokféle eljárás közül megismertesse azokat amelyek a várandós számára a legkedvezőbbek, ez pedig csak úgy lehetséges ha teljes körű felvilágosítást kapnak minden lehetőségről.  Nézzük először a nem gyógyszeres eljárásokat:

orvos, orvosválasztás, szülés
Forrás: avivaromm.com

Légzési gyakorlatok: A kontrakciók idején a legfontosabb a folyamatos egyenletes légzés az általában mindegy, hogy orron ki vagy szájon be a lényeg, hogy semmiképp se legyen kapkodó. Erre általában nem kell különösebben készülni a várandós a vajúdás ideje alatt könnyen megtanulja a szülésznőtől.

Mozgás-Fürdő:  Ez talán a legfontosabb, hogy minél többet sétáljon a fájások alatt. Tapasztalataim szerint sokkal jobban tűrik a fájdalmat illetve a fájások is hatékonyabbak. A mozgást jól ki lehet egészíteni zuhanyzással, ami szintén segíti a tágulást egyes kórházakban lehetőség van már kádban vajúdásra is. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez csak akkor lehetséges a koponya megfelelő helyzetben van, tehát ha a szülésznő nem engedi a sétát annak jó oka lehet.!

Masszírozás: Régi tapasztalat, hogy a keresztcsont tájékának a hátnak a simítása enyhe nyomása enyhíti a fájdalmat ha ezt kiegészítjük valami semleges olajjal még inkább fokozhatjuk a fájdalom csillapítását.

Ez is érdekelhet!

Meleg: Régóta ismert, hogy a melegnek lazító hatása van. Ezt elérhetjük borogatással vagy vizes palack alkalmazásával.

Lelki támogatás: Talán ez a legfontosabb munkám során megfigyeltem, hogy ennek van a legnagyobb jelentősége ez nálam egy aranyszabály hogy ezt mindig alkalmazni kell. A várandós empátiás tájékoztatása, felvilágosítása, biztatása, és önbizalmának erősítése a legfontosabb Van egy másik szabály nem használok félelmet keltő szavakat és ha mód van rá előre felvilágosítom a várandóst, hogy ha ezeket a szavakat hallja mire kell gondolni.  sajnos még én is sokszor elborzadva hallom kollégák szavait ( fulladás, megfojtja, szétreped, fejdaganat….stb. ).

Hirdetés