A hiszti korszakon minden gyerek átesik, nagyjából kettő és öt éves kor között. (Van úgy, hogy néha felnőtt férfiaknál is előjönJ). Persze mindenkiből a személyisége szerint jön elő. Van, akinél harsányabban, olyan is van, aki csak nyöszörög vagy megesik az is, hogy az igazi nagybetűs HISZTI-vel találjuk magunkat szembe, amikor a gyerekünk ledobja magát a földre és ordít, ahogy a száján kifér. 122089,xcitefun-crying-birthday-boyIlyenkor a szülő azt látja, hogy rengeteg érzelem, feszültség, indulat tör elő a gyerekből, és jobb híján (mivel ezeket nem tudják szavakba önteni) így enged utat az érzéseinek, mi pedig szeretnénk, ha ezt azonnal abbahagyná.

A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha erre a kitörő negatív energiára, ugyanilyen kitörő negatív energiával, szidással vagy kiabálással válaszolunk. Ezzel csak tovább fokozzuk a feszültséget. Nem könnyű, sok gyakorlás és önuralom kell hozzá, de meg lehet tanulni a hiszti kezelését.

hissy-fit_thumb[2]A gyereket ilyenkor érdemes ölbe venni, szeretgetni, kicsit csillapítani. Beszélni hozzá elmagyarázni a helyzetet. Elterelhetjük a figyelmét valami érdekes tárggyal, ami épp a szobában vagy a boltban (ahol a hiszti éppen rájött a gyerekre) van.

Semmiképpen ne büntessük a gyereket ilyen esetben, ne állítsuk a sarokba. Persze láthatja a rajtunk a gyerek, hogy nem örülünk a hisztinek és van olyan fajta hiszti ( például egy csoki kell neki a boltból), amikor határozottnak kell lennünk, el kell magyaráznunk neki a dolgokat. Amit SOHA NE TEGYÉL!!! Fontos, hogy a gyerek számára őszinték legyünk és ez az őszinte viselkedés a MOST-ban nyilvánuljon meg.(Ez nem csak a hiszti kezelésére igaz..) Olyan semmiképpen se történjen, hogy….Várj csak majd, ha hazaérünk, beállsz a sarokba, vagy…. Ezért otthon nem kapsz valamit stb. A reakciónk – még ha el is szakad a cérna- a most-ban történjen meg és őszinte legyen. A gyereknek is ez a legfontosabb, és ez nem fogja hátrányosan érinteni a gyereket. Tudatosul benne, hogy ezt csináltam, és erre apa mérges lett. Teljesen természetes dolgok ezek.

Előző cikkVeszélyes tavaszi UV sugárzás
Következő cikkPetrikó Tünde Anyukánk szüléstörténete

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .