A kép illusztráció

Először is jegyezzük meg azt, hogy a gyermek nem azért sír, mert bosszút akar állni rajtunk. A szülők sokszor nem tudják, milyen hatással vannak a gyermekükre és hogy így vagy úgy, de ők alakítják ki benne az elvárásokat. Sok rossz szokást akaratunkon kívül belenevelünk a babánkba, hisz mi is így viselkedünk.

Hirdetés

hisztiTehát a sírásnak oka van. Sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem szabad a picire (főleg nem babára) rácsukni a szobaajtót, hogy majd csak megunod. Mert meg fogja ez igaz. Csönd is lesz, amit mi szeretnénk. Közben a gyermekben, a lelkében „károkat” okozunk. Hisz nincs itt a mama, papa aki segíthetne, akire én számítok, aki megvigasztal, vagy aki csak megkérdezi mi a baj?

Ez a korai hiszti korszakra vonatkozik, ami egy éves kor körül már jelentkezhet, ilyenkor a baba még beszélni sem tud vagy csak néhány szót. Később jelentkező hiszti korszaknál – néhány éve s a gyermek – már működik a figyelmen kívül hagyás. Természetesen csak azután, hogy megpróbáltuk elmagyarázni a gyermeknek, hogy mit miért nem szabad, vagy kaphat meg. Természetesen magunkban is keressük a hibát, hogy tényleg nem „jogos”-e a gyermek figyelemfelkeltése számunkra.

Sok gyermek a fáradság miatt hagyja abba a sírást, ezzel a gond lezárva. Azonban a bizalmunkat egy idő után elveszíti. És valljuk be ez csak felületi kezelés. Ha rettenetesen fáj a fogunk, mert lyukas, bevehetünk egy algopirin tablettát, amitől elmúlik a fájdalom, megszűnik a „sírás”, csönd lesz. Azonban a lyukas fog ott marad.

A hiszti maga egy kommunikációs forma. Azonban ehhez erős érzelmi töltés is társul. A hiszti alapja lehet frusztráció, diszkomfortérzés, figyelemfelkeltés. Így helytelen lenne megközelíteni a dolgot azzal, hogy a gyerek azért csinálja, hogy idegesítsen. Direkt.

Tehát nem az lesz a cél, hogy a hisztit bármilyen eszközzel elfojtsuk, hanem az, hogy a kiváltó okát vagy a probléma gyökerét megtaláljuk és kezeljük. Így a későbbiekben meg is előzhetjük ezt.

Maradjunk nyugodtak

hisztiSose felejtsük el, ha a pici azt látja tőlünk, hogy hangosan beszélünk, esetleg pattogunk mi magunk is (mert ilyen a vérmérsékletünk), így hívjuk fel mi is magunkra a figyelmet, akkor a pici is így fog reagálni. Tehát ha akar valamit ő is megemeli a hangját. És itt nem a vitákra gondolok, de léteznek olyan vérmérsékletű emberek, akiknek a temperamentuma súrolja a „dühroham” határát. Holott ő csak így kommunikál. Aki ismeri tudja ezt, hogy nem ideges, azonban más és így a gyerek is csak azt látja, hogy így akarja elérni amit szeretne.

Ha a gyerek azt tapasztalja, hogy megértik és segítik, akkor sokkal könnyebben megnyugszik.

Azonban ha elutasítást hall, ellenállást, akkor csak tovább fokozódik a rossz érzése, egyre jobban „behergeli” magát. Főleg, ha mi is elveszítjük a cérnát már ekkor. Persze mindez nehéz, mikor a földön fetrengő, esetleg magát földhöz verő gyermeket nyugodtan próbáljuk vigasztalni. A magyarázat azonban hosszú távon sikeresebb. Lehet, hogy az adott szituációban sokan mondják, hogy az üvöltés és a „jól megrázom és csöndben marad” használ. Azonban ezzel a gyermek bizalmát is elveszíthetjük, hisz kihez fordulna, ha nem hozzánk. Előbb utóbb meg lehet előzni a hisztit azzal, hogy nyugodtan elmagyarázzuk a dolgot a gyermekünknek. Sőt. Mielőtt valamit teszünk, azt is mondjuk el számukra. Hisz ők is a család tagjai, rájuk is vonatkozik minden. Már egy napos kortól beszéljünk velük. „Most vásárolni megyünk, most sétálni megyünk stb. A nagyobb gyerekekkel is meg lehet beszélni ezt nap, mint nap. Így elkerülhető egy későbbi hiszti a bolt kellős közepén egy tábla csokiért.

Tanítsuk a babát

hisztiA legfontosabb és nem lehet elég korán kezdeni az, hogy tanítsuk meg babánknak, hogy kommunikáljon. Mindig mondja el a véleményét. Persze ezt egy társalgás keretei közé helyezhetjük. Üljünk le vele, mondjuk el neki, hogy megyünk a boltba, majd hallgassuk meg mi erről a véleménye. Miért nem szeretne jönni? Miért szeretne? Miért nem szereti azt a boltot? Azt a pénztáros nénit? Stb. érdeklődjünk, beszélgessünk. Így kiismerjük a babánk belső világát is. Hisz ne magunkból induljunk ki.

Ezután jöhet a következő lépés. Mi állandóan mintát mutatunk. A gyermek egy bizonyos kor után utánozni fog minket. Tehát mondjuk neki többször is, hogy ha valami nem tetszik, nem sírni kell, hanem szépen elmondani miért nem tetszik. Nem kell sírni, ha nem akarja megenni az ebédet. Hanem mondja el miért? Nem ízlik, nem tetszik a színe? Az adagja? A tányér mintája? Egy gyereknél annyi minden okozhat gondot, amiből mi soha nem csinálnánk problémát, azonban ők még igen.

Tiltott dolgok

Természetesen attól, hogy a gyerek nem sír még nem nyúlhat a konnektorba, ha ahhoz támad kedve. Tehát vannak tiltott dolgok, amiket meg kell tanulnia. Nehéz lecke a baba számára megtanulni a nemleges válasz elfogadását, vagy azt, hogy sokszor csak később kaphatja meg amit szeretne. Ehhez sok türelemre, szeretetteljes magyarázatra, pozitív megerősítésre van szüksége. Tőlünk, a szülőktől.

hiszti

Néhány tipp, hogy megelőzd a bajt:

  • Mindent fogalmazzunk meg neki. „ Szeretnéd azt a játékot, amivel Petike játszik? Most azonban ő játszik vele és ezért vagy dühös és szomorú.”
  • Mondjuk el neki mennyire megvalósítható, amit szeretne. „ Tudod, hogy evés előtt nem ehetsz fagyit, azonban ha ettünk, akkor utána mindenki együtt elmegy fagyizni és olyat eszel, amilyet szeretnél.”
  • Ha olyat kér a gyerek, amit nem tudunk teljesíteni, akkor ezt mindenképp tisztázzuk vele. És ha tehetjük ajánljunk más megoldásokat. „ Tudod, hogy most a Peti születésnapján vagyunk és ő fújja el a gyertyát. Mit szólnál, ha a Te születés napodon ő akarná elfújni a tied? Szomorú lennél. Inkább menjünk oda és nézzük meg sikerül-e neki elsőre mind elfújni, majd adjunk neki egy puszit, hogy Boldog Születésnapot”.
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..