Hogyan bírtad ezt egyedül? – van aki egy héttel, van, aki egy hónappal a gyereke születése után szegezi nekem a kérdést.

Nem egyszerű az egyedülálló anyáknak

Nagyon egyszerű: sosem tudtam, mennyivel lenne könnyebb akkor, ha a gyerek apja is ott lenne. Mert ő nem volt ott soha. Sem az ultrahangokon, sem a születésnél, sem amikor hazamentünk a kórházból, sem a keresztelőn, sem akkor, amikor gyógytornára kellett hordani az alig néhány hetes babát, és akkor sem, amikor a jégpáncéllá fagyott úton totyogtam a magamra kötött gyerekkel a boltig, mert már nem volt mit ennem otthon.

Erre általában az a válasz, hogy „de én is egyedül vagyok otthon egész nap a gyerekkel”. Na, ennél a pontnál szoktam megszakítani a párbeszédet és terelem a beszélgetést más irányba. Ha kimondanám, amit gondolok, több barátot veszítenék el, mint amennyit sikerült összeszednem a gyerek születése óta.

De ide most leírom.

Nekem nem volt senkim, aki néha felvette volna a csecsemőt addig, amíg elmegyek vécére. Nem volt senki, aki munkából hazafelé megkérdezte volna, hogy beugorjon-e a boltba, mert ma egész nap szakadt az eső és gondolja, hogy nem jutottunk ki. Senki nem vállalta át egyetlen döntés terhét sem, sem félig, sem egészen.

Senkivel nem tudtam megbeszélni a nap közbeni történéseket, a gyerekkel kapcsolatos feladatokat. Senkitől nem kaptam ölelést, kedves szót. Kimaradnak a felnőtt beszélgetések, a nagy nevetések és a közös aggódások.

Nekem nem volt senkim, aki néha felvette volna a babát addig, amíg elmegyek wc-re. Nem volt senki ,aki munkából  hazafelé megkérdezte volna , hogy beugorjon-e a boltba, mert ma egész nap szakadt az eső és gondolja , hogy nem jutottunk ki.

Senki nem vállalta át egyetlen döntés terhét sem, sem félig, sem egészen. Senki sem vállalta át egyetlen döntés  terhét sem , sem félig sem egészen. Senkivel nem tudtam megbeszélni a nap közben történteket, a gyerekkel kapcsolatos feladatokat. 

Előző cikkElképesztő! Vállalhatatlan családi fotók a neten!
Következő cikkFogat találtak a kisbaba agyában! Fejlődési rendellenesség?