Van egy kérdésünk, amire nem tudjuk a választ, pedig már a nyelvünk hegyén érezzük a megfejtést.

Hirdetés

Vannak az iskolás gyerekek, akiket a társadalom kitanít az élet apróságaira (nem, nem állásinterjúk, CV-k, adózás, választás és egyéb huncutságok, hanem pl. mikor halt meg Ady Endre, hogyan élt Kleopátr, mennyi 2xgyök(3), stb), akiknek a buksijukban még temérdek sok ismeretet kell elmélyíteni ahhoz, hogy éretnek nyilvánítsuk őket. Ennek a tudásnak a része a választékos fogalmazás is, hiszen egy üzleti tárgyaláson a kis Petike nem hányhatja ki slendrián módon azt, hogy a cég leépít 20.000 embert.

Ezzel még nem lenne semmi baj, viszont úgy gondolom, hogy egy ilyen tudástár összeállítása, ami alapjaiban fogja meghatározni a gyermekek szemléletét, kritikusan fontos, hogy átdolgozott, megszűrt és célhzatos legyen. Hogy ezzel a szemlélettel került-e bele a “baszás” és “baszik” szó a Puedlo Könyvkiadó gondozásában megjelent Szinoníma Szótár Diákoknak című kiadványba, egy fogas kérdés. Ezt a kiadványt egyébként az alsós, 7-10 éves diákok kapták egynéhány iskolában.

Az Index megkereste a kiadót, hogy mily módon kerülhettek trágár szavak a kiadványba, amire a következő választ kapták:

Az említett kiadvány szerkesztői több hasonló szótár jellegű kiadványt is készítettek, volt referenciájuk és tapasztalatuk ezen a területen. A kiadónk célja egy modernebb, nemcsak a köznapi szavakat magyarázó, de a szleng kifejezéseket is tartalmazó diákoknak szóló szinonima szótár elkészítése volt.

A kiadványokat lektorálva és korrektúrázva nyomdakészen kaptuk meg. A kölcsönös bizalmi elv alapján tiszteletben tartottuk a szerzői szabadságot.

Ezzel a válasszal még nem is lenne probléma, viszont mivel sehol nincs feltüntetve, hogy a szótárt a magasabb évfolyamoknak szánták, ezért az iskolák szabadon vásárolhattak belőle. Teljes joggal elmélkedik el az Index újságírója azon, hogy “Az én fiam ugyan még csak 7, de vajon mikor lenne alkalmas megtanítani neki, hogy a baszik kifejezés helyett használhatja a kúrást is? Illetve ha nem akar szóismétlést, és egyszer már leírta, hogy toszás, akkor a következő mondatban inkább a döccintést válassza?” 

Forrás: index.hu

Hirdetés