Sok család életének nehéz időszaka a baba fogzása, ezért jó, ha időben felkészülünk rá. A csecsemőknél ez egyénfüggő, vagyis, különböző életkorban indul. Általában fél éves kor táján kezdődik el, de az ettől való eltérés nem ritka.

fogzas-horz

A fogzás legszembetűnőbb tünete a nyálzás, a rágási kényszer, étvágytalanság. A baba mindent a szájába vesz, megrág, minden ruháját átnedvesíti. Általában az alsó két metszőfog jelenik meg először, majd a két szélső alsó vagy felső metsző / kettes /, ezt követi a két felső metszőfog. Egy-egy fog kibújása sokszor hetekig is elhúzódik, így a baba nyugodt alvását több héten át veszélyezteti. A hátsó őrlőfogak megjelenése még a legkiegyensúlyozottabb babáknál is nehéz és fájdalmas. Ezért is kell enyhítenünk a kellemetlen tüneteket.

  • A fogzás megkönnyítésének legalapvetőbb eszköze a rágóka. Erre a célra különféle gumiszerű anyagból készült, keményebb vagy vízzel töltött rágóka változatokkal találkozunk a bababoltokban, gyógyszertárakban. Ezek felülete többnyire érdes, hogy a viszketést enyhítse, és hűtőszekrényben lehűthető, mely a duzzadt ínyre nyugtató hatású. A megvásárolt rágókát először mossuk le, majd forró vízben fertőtlenítsük, végül hűtőszekrényben hűtsük (fagyasztani nem szabad). A baba fogzásának elviselhetőbbé tételéért jó, ha több rágókát is tartunk forgalomban, hogy amikor az egyik hűl, legyen kéznél rágnivaló.
  • Léteznek a baba ínyére kenhető, fájdalmat enyhítő különféle kenőcsök és ecsetelők. Ezek a szerek csak csillapítják a fájdalmat, de nem biztosítják a nyugodt éjszakát. Orvosi tanácsra kaphat a baba Panadol szirupot 4 napig folyamatosan, maximum 4-szer a nap folyamán, majd szüneteltetni kell. Orvosi vényköteles gyógyszerként éjszakára adhatunk a babának fájdalom és lázcsillapító hatású Germicid C kúpot.

fogzási játékok

 

  • Ugyancsak hatékony fájdalomcsillapító módszer a bébi borostyánlánc. A borostyán több tízmillió éves megkövesedett gyanta, mely illóanyagokat tartalmaz. Ezek a borostyánból készült nyakláncban lévő illóanyagok a baba bőrével érintkezve fejtik ki fájdalomcsillapító, nyugtató, enyhe gyulladás gátló hatásukat. Ez a nyaklánc leginkább a fogzást könnyíti, de egyéb, lázzal járó betegségeknél is jól alkalmazható.
  • Figyelni kell egy másik tényezőre is, hogy a nehéz fogzást, a fogak túlságosan nehéz áttörését vitaminhiány is okozhatja. Fontos a D-vitamin megfelelő adagolása. Nehéz fogzást okozhat a B1 vitamin, egyes nyomelemek, főként a kalcium és magnézium hiánya is. Ennek megszüntetésére a változatos étkezés, vitamindús zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ajánlott. Jó, ha mi magunk főzünk a babának szezonális, friss hozzávalókból, ha erre nincs mód, akkor fagyasztott zöldségek felhasználásával ételeket.

fogzas2Természetesen minden szülőt megvisel, ha gyermekét szenvedni látja. Szerencsére ez a nehéz időszak átvészelhető, és könnyen úrrá lehetünk babánkkal közösen a fogzás nehézségein.

Ne legyen senki elkeseredett mikor elkezdődik, inkább segítsen hatékonyan, hogy minél hamarabb elmúljon.

View More: http://christinacampbell.pass.us/vintaghoney

Előző cikkTüsszög a baba! Nem biztos, hogy beteg!
Következő cikkTöbb, mint 6 kilós óriásbaba született!