Indokolatlanul ne dicsérjük meg gyermekünket, mert nem fogja érteni az összefüggést, és később egy valódi dicséretet nem fog tudni értékelni. Ezért mindig többet és többet szeretne majd a dicséret kapcsán.

Hirdetés

dícséret

Néhány irányelv a jó dicsérethez:

  • Csak akkor dicsérj, ha tényleg jól csinált valamit – ez persze kisbabáknál nem érvényes (0-1,5 év). Nekik, ha valami újat csinált – akár sikerült a labdát kézbe vennie – is nagy dicséret, puszi, sőt ováció is jöhet.
  • Elismerést kifejezhetsz szavakkal – ügyes, ez az, jól csináltad – éljenzéssel – hurrá – vagy tettel – ölelés, puszi, taps. Megfigyelhetjük, ha pici gyermeket tapssal biztatunk, egy idő után ő maga is tapsolni fog, ha sikerült neki valami. A puszi azonban a közelségünket és a szeretetünket is megerősíti, minden egyes alkalommal.
  • Konkrét tetteket dicsérj, ne a külsejét (milyen csinos vagy), vagy a viselkedését – pl. evés közben konkrétan fejezzük ki miben ügyes a gyermek. Ügyesen fogod a poharat, ügyesen iszol. Ha csak azt mondjuk neki, milyen jó fiú/lány vagy, nem tud konkretizálni a gyermek. Persze a külsejét is dicsérhetjük, de itt is próbáljunk meg konkrét dolgokat dicsérni. Pl. Nagyon szép ez a szoknya/nadrág rajtad, csinos vagy…
  • Akkor dicsérj, ha a dicséretes dolgot műveli. Pl. Nagyon ügyes vagy, hogy köszöntél ennek a bácsinak, hiszen minden ismerősnek szoktunk köszönni stb.
  • Az is dicséret, ha megköszönsz neki valamit. PL. odaadja a játékát neked, tessék megköszönni. Ezzel ő is tanul, hogy ilyenkor ezt így szoktuk, és egyfajta dicséretet is kap, hisz megtiszteljük a köszönettel.
  • Jutalmazhatsz is. Pl. Ma olyan szépen rendet raktál a szobádban, hogy a séta után megnézzük azt a kutyust a szomszédban, amit annyira szeretsz stb. Nem kell feltétlenül anyagi dolgot adni dicséretnek.
  • Lefekvéskor idézz fel egy konkrét példát az aznapi jócselekedeteiből. Pl. Nagyon türelmesen vártál, amíg én a szomszéd nénivel beszélgettem. Büszke vagyok rád. Stb. Ha esti mesét mondunk neki esténként ez is lehet néha tanító jellegű, ami egy kedvenc mesehősről – vagy épp egy kisfiú/kislányról – szól. A mesében is elmondhatunk egy hasonló történetet, amit aznap helyesen – vagy épp nem helyesen – csinált a gyermek. Persze a jó példát mondjuk neki…
  • A legfontosabb, hogy Te is jó példát mutass. Soha ne várj el olyat a gyermekedtől, amit Te magad sem teszel. Pl. Ha nem köszönsz, ha bemész a boltba, miért várod ezt el a gyerekedtől…
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..