Egészen a kezdetektől megérthetjük csecsemőnket. A mosoly, a simogatás, az ölelés, a beszélgetés és egymásra tekintés minden egyes etetésnél, tisztába tevésnél és fürdésnél kommunikációs lehetőség a kisbabával. A születés pillanatától képes figyelni a baba az anyára. Néhány héttel később, mosollyal és gügyögéssel is válaszol, tehát ekkor már beszélget a baba a mamával.

újszülött

A sírás a kisbabák nyelvének fontos részét képezi. Abban az esetben, ha a baba még akkor is sír, miután minden nyilvánvaló dolgot ellenőriztünk – éhség, szomjúság, szélgörcsök, pelenkacsere, nincs melege, nem fázik – előfordulhat, hogy az anyukát a tehetetlenség érzése fogja el, hiszen minden teendőt elvégzett.

Mindenekelőtt az anyának tudnia kell, hogy a sírás teljesen természetes viselkedés egy csecsemő életében. Az első néhány hónapban a kisbabák átlagosan a nap 24 órájából 2 órát sírással töltenek. A sírás a szülők számára egy olyan jelzés, amely nehezen hagyható figyelmen kívül. Ez biztosítja, hogy gyermekünk szükségleteit kielégítsük. A sírás nem az anya és nem a gyermek hibája, és idővel ez a helyzet javulni fog.

Mit tehetünk, ha akkor is sír a baba, ha már minden szükségletét kielégítettük?

Az ölelés a legjobb és legegyszerűbb vigasz. Abban az esetben, ha a mama nem érzi magát feszültnek, és képes lazítani, a gyermek számára a legnagyobb biztonságot és megnyugvást jelenti.

A pólyázás – a kisbaba finom, laza körülölelése egy puha takaróval – egyes babák számára az anyaméh megnyugtató biztonságát idézheti fel.

Ha az anyuka mindent megtett azért, hogy kisbabája meg tudjon nyugodni, beteheti őt az ágyába, és a közelében maradva, szükség esetén újra és újra megnézheti, megsimogathatja, beszélhet hozzá. Ha a csecsemők szeretetteljes gondoskodásban részesülnek, és nem hagyjuk őket magukra, képesek maguktól is megnyugodni, előbb-utóbb megtanulnak elaludni, akár egy kedves tárgyat, puha takarót vagy plüssállatot magukhoz ölelve.

Énekeljünk, vagy beszéljünk halkan a babához.

Néhány újszülöttet megnyugtat, ha a mama olyan hangokat, dallamokat, halk muzsikát játszik, amelyeket már az anyaméhben is hallhatott. Minden baba szereti, ha az anyuka beszél hozzá, énekel neki.

A következő eljárások egyszer-egyszer átsegíthetnek bennünket a nehezebb órákon, de gondolni kell arra, hogy mi vagyunk a felelősek azért, ha valamihez hozzászoktatjuk gyermekünket. Ha hosszú távon nem tudjuk, nem szeretnénk ezeket a szokásokat fenntartani, nagyon óvatosan kell alkalmazni azokat, mert később nehéz lesz leszoktatni a kisgyermeket azokról!

woman-holding-newborn

Ringassa gyermekét bölcsőben vagy babakocsiban.

Néhány kisbaba szereti a monoton zajokat, pl. porszívó, mosógép zümmögése.

Sétálgassunk a babával fel-alá.

Rögzítse testéhez a picit kendőben vagy kenguruban. Ez a közelség az anyának is megnyugvást jelenthet, és lehet, hogy jobban oda tud figyelni a gyermekre tevékenysége közben.

Időnként egy autókázás is hatásos lehet.

Akkor, ha a kisbaba különösen szeret szopni, de már nem éhes és nem szomjas, végső esetben, és átmenetileg megpróbálhat a mama cumit adni a szájába, miután meggyőződött arról, hogy a cumi tiszta. Ne mártsa be semmilyen cukrozott anyagba, viszont számoljon azzal, hogy a cumi ronthat a szopás technikáján és hatékonyságán.

Ha elcsendesedett a baba, az anya tegye vissza a kiságyába.

Ha elfogyott az anyuka türelme, gondoljon arra, hogy feszültsége csak tovább fokozza gyermeke sírását. Nem kell szégyenkeznie érzései miatt, ugyanis a legtöbb szülővel előfordul ilyenkor, hogy haragot érez gyermekével szemben. Menjen picit ki és higgadjon le, foglalja le magát valamilyen tevékenységgel, vezesse le dühét egy kispárnán, zuhanyozzon le, esetleg kérjen valakitől segítséget, vagy jól sírja ki magát. Miután megnyugodott, menjen vissza ismét gyermekéhez. Mindkettejüket megnyugtatja, ha elmennek sétálni. A friss levegő minden évszakban egészséges, és az is jót tesz, ha séta közben megbeszéli nehézségeit barátnővel, vagy más szülőkkel. Ha gyermeke állandóan sír, kérdezze meg védőnőjét vagy gyermekorvosát, vegye fel a kapcsolatot a helyi baba-mama klubbal, internetes fórumokkal. Pl.: Kisbabanapló, ahol megoszthatják tapasztalataikat más anyákkal, eloszlathatják esetleges kételyeiket, erősíthetik önbizalmukat. Segíthet, ha látja, hogy másoknak is vannak ilyen gondjaik.

baby_workout

 

Előző cikkNem baj, hogy a kisbabám nyitott szemmel alszik?
Következő cikkHozzámentem a barátnőm apjához

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .