06_1A világ több pontján végeztek olyan vizsgálatokat, ahol dúlák nyújtottak érzelmi és fizikai támogatást a vajúdó kismamáknak. A tanulmányokat végzők kíváncsiak voltak arra, hogy a dúlák munkája miként változtatta meg a vajúdás hosszát, a fájdalomcsökkentő gyógyszerek használatának mértékét, az epidurális érzéstelenítés és az egyéb szülészeti beavatkozások előfordulási arányát. Elemezték azt is, hogy milyen hatásai vannak  a dúlai támogatásoknak a baba egészségére és az anya későbbi viselkedésére

Két csoportban végezték a megfigyeléseket. Az egyik csoportban folyamatosan jelen voltak a dúlák a vajúdó kismamáknál, állandó dúlai támogatást élveztek. A másik csoportban, csak időnként néztek rá a vajúdókra.

A tanulmányok alapján meglepő eredményekre jutottak:

A dúlás csoportban, ahol szülő nők érzelmi és fizikai támogatása folyamatosan jelen volt, ott a császármetszések száma 50%-kal csökkentek, az esetek 25%-ban rövidebb volt a vajúdás, 60%-kal kevesebben kértek epidurális érzéstelenítést, 50%-ban csökkent az oxitocin használata, 31%-kal kevesebben kértek fájdalomcsillapítást, a fogós szülések száma 40%-kal csökkent.

Ezek a kutatási eredmények bizonyították, hogy a dúla támogatásai segítették az anyák és babáik jólétét, valamint a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások csökkenéséhez vezettek.

Megfigyelték, hogy a dúlai támogatás hatása volt még az is, hogy ezek az anyák kevésbé voltak feszültek, aggodalmasak a szülés után. Eredményesnek és a vártnál kevésbé fájdalmasnak érezték a szülésüket.  Érzékenyebben és gondosabban törődtek gyermekükkel (korai kontaktus), gyakoribb volt az eredményes szoptatás, s így a gyermekek is egészségesebbek lettek!

 

Elérhetőségeim:
Név: Martin Zsuzsanna
Telefonszám: +36 20 508 2527
E-mail: info at zsuzsa-dula.hu
Web: http://zsuzsa-dula.hu
Tanácsadás: – előzetes megbeszélés alapján
Skype: zsuzsadula
TeamSpeak3: szerver cím: ts.zsuzsa-dula.hu:9989
Dúla Hírfolyam: http://www.zsuzsa-dula.hu/fb-dula-hirfolyam/
Baba-Mama Klub a FB-on: https://www.facebook.com/groups/688457131176687/

Megjegyzés:
A dúla kompetenciáin belüli kérdésekre szívesen válaszolok. Amennyiben úgy ítélem meg, hogy a kérdés megválaszolása a szakterületemen kívül esik, a kérdezőt szakemberhez fogom irányítani!

Előző cikkEzért ne nyald le a cumit, ha leejti a baba!
Következő cikkÍme a bizonyíték, hogy ha kismamaként dohányzol, akkor szenved a babád

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .