Bizonyos panaszok esetén használhatjuk az anyatejet is, mint “gyógyszert”: például a baba szemébe és orrába cseppentve. Hogyan hat a picire az anyatej? A védőnő válaszol.

Hirdetés

43. éve vagyok védőnő. Kezdetben nagyon elesettnek éreztem magam, mert amit az iskolában tanítottak szinte csak elmélet volt. Kellett a gyakorlat! Elmondhatom, hogy a szakmát a kolléganőimtől és a körzetemben lakó szülőktől tanultam. Később a tanultakat hasznosítottam saját családomban is, és szereztem új ismereteket, tapasztalatokat.

Munkám során mindig voltak olyan módszerek – különböző betegségek kezelésére -, amiket hol szabad volt alkalmazni, hol kimondottan tiltva voltak.

A mai napig azt vallom, hogy ami természetes, nem ártalmas senkinek, senkire nézve sem, azt miért ne lehetne alkalmazni?

Ilyen – gyógyszer nélküli – kezelésre hasznosnak tartom az anyatej antibakteriális tulajdonságát kihasználva azt alkalmazni az orrba, a szembe.

Gyógyszer helyett anyatej: orrba és szembe

A szopós csecsemő nagy mennyiségű immunglobulint (IgA) kap az előtejből, további szoptatás alkalmával az anyatej további hasznos anyagot tartalmaz. Jelen esetben az antibakteriális hatását használjuk ki.

Az újszülöttek kikerülnek egy „steril világból”, ami tele van mindenféle láthatatlan porral, fertőzéssel, számukra ez testidegen, mint antigén szerepel. Ennek egyik tünete lehet, hogy a néhány napos újszülött kicsit szörcsög, orra eldugul, ami etetési nehézséget eredményez.

A fűtési szezon sem kedvez az újszülött orrnyálkahártyájának: kiszárítja azt, alig kap levegőt a baba. Párologtatni kell ilyenkor a fűtőtestre helyezett vízzel teli edénnyel, vagy vizes fürdőlepedővel.

A kisbabák orrlégzők (szájon át nem tudnak levegőt venni), náluk a nátha, az orrváladék megjelenése orrdugulást okoz, ami kihat az étkezésükre. Sem szopni, sem üvegből inni nem tudnak. A váladék tele lehet kórokozóval, ami további fertőzést okozhat: arcüreg-, homloküreg-, középfülgyulladást. A bedugult orrtól nyűgösebbek lesznek, nehezíti a nyugodt alvást is. Az orrdugulás megszüntetése nagyon fontos feladat.

Orrszívót, orrcseppet alkalmazni káros!

Hogyan cseppentsük az anyatejet a baba orrába?

Szoptatott csecsemőnél a legkézenfekvőbb megoldás: anyatej az orrba. Langyos vízzel lemosott mellből néhány csepp lefejt anyatejet tiszta cseppentővel a baba orrába lehet cseppenteni. A baba a hátán feküdjön, s a fejét kicsit hátrafelé és oldalra kell fordítani, hogy a csepp a melléküregekbe jusson, ne a gyomrába. Közben a másik orrnyílást érdemes befogni, hogy az anyatej jobban, mélyebbre juthasson be.

Az anyatej feloldja a váladékot, könnyebben folyik ki, vagy orrszívásnál gyorsabban kiszívható. Nincs korlátozva, hogy naponta hányszor használja a szülő, mert nincs mellékhatása. Hozzászokni nem lehet, sőt nagyon hasznos!

Ezt az orrtoilettet étkezés előtt minden alkalommal el kell végezni!

Hogyan hat az anyatej a baba szemére?

A „steril környezet” elhagyása a szemre is hathat. A kötőhártya kissé megduzzad, váladékozik, beragad. Nem minden esetben vírus vagy baktérium okozza a tüneteket. Érdemes elsőnek anyatejet cseppenteni a szemzugba – nem fontos, hogy a baba szeme nyitva legyen, mert a csepp a résen át bekerül a szemhez, ahol kifejti jótékony hatását. Alkalmi megkötés itt sincs, mivel nem gyógyszert kap a baba.

Ha ez a kezelés nem lesz eredményes 3-6 napig, érdemes szemészeten megmutatni.

Mindig frissen fejt anyatejet használjunk!

Forrás : családinet

Hirdetés