A nyafogást ne keverjük a hisztivel, bár sok esetben egy hisztit a nyafogás előzi meg. Azonban ez nem olyan heves, nincs benne toporzékolás, ordítás. Ilyenkor a gyermek valamit szeretne – vagy nem – és először csak hangot ennek a kívánalmának.

nem akar enni a baba

Ha megpróbáljuk kezelni megelőzhetjük a hisztit sok esetben. 

  • Ha nem kér abból az ételből, amiből ennie kéne. Illetve mást szeretne enni. Akkor adjunk a gyereknek azt, amit szeretne, de tegyünk mellé valamilyen más ételből is. Néhány napba telik, mire hajlandó lesz megkóstolni azt is, de megéri a fáradságot.
  • Ha a gyerek egyáltalán nem hajlandó „egészséges” ételt enni – zöldség, gyümölcs. Legyünk kreatívak. Vonjuk be a gyermeket az étkezés készítésébe úgy, hogy választhat. Mit szeretnél enni? A-t vagy B-t. Persze mindegyik tartalmazzon olyat, amit nem szeret. Pl. A menü: párolt zöldség és csirke melle, B menü: sült krumpli, hal és saláta (krumpli helyett is lehet a saláta, de így talán érdekesebb a gyereknek). Ilyen esetben a gyermek úgy érzi ő dönt, holott nem így van, mégis jobban fog neki esni, hogy választhatott…
  • Mindig dicsérjük meg, ha megevett valamit. A szidás a figyelem egyik formája, még ha negatív is, ezért próbáljuk kerülni.
  • Ne akarjuk fenyegetéssel – addig nem állsz fel (sok felnőtt is emlékszik még erre, így ez azért egy kis gyermeknek lelkileg nem tesz jót) – sem ígérgetéssel rávenni, hogy egyen.
  • Próbáljunk ízletes ételt elé rakni. Szépen, játékosan helyezzük a tányérra a falatokat. Még egy paprikás krumplit is fel lehet dobni. A virsli karikákat tegyük a tányér – illetve az étel – tetejére, formázzunk belőle mosolygós arcot.
  • Ne legyen étkezés közti evés, ha éhes a gyerek enni is fog.
  • Az étkezés legyen feszültségmentes. Idegesen nem lehet jóízűen enni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .