oltás, védőoltás, doktor, orvos, gyerek
A kép illusztráció!

Igen, az injekció félelmetes tud lenni még egy felnőtt ember számára is – a szúrás érzése nemcsak fizikailag, de pszichésen is megterhelő.

Abban mindenki egyetért, hogy fájdalmas. Mi felnőttek tudjuk, hogy a védőoltásokra szükség van az egészség fenntartása érdekében, hiszen nagyon sok betegség megelőzhető velük – gondoljunk csak a torokgyíkra, ami miatt mostanában is halnak meg gyerekek, mert a szülők oltásellenesek. Sajnos nagyon sok szülői kedvtelésnek a gyerek issza meg a levét.

De (visszatérve az eredeti témára) nagyon nehéz megértetni ezt a gyermekkel. Amit tehetünk, hogy megpróbáljuk minél kellemesebbé tenni a látogatást az orvosnál, hogy a stressz, a félelem oldódjon a gyermekben.

Beadni a szükséges mennyiséget az összes védőoltásból az egyik legfontosabb dolog, amit egy szülő tehet a gyermek biztonsága és egészsége érdekében” – mondjak Dr. Andrew Kroger, az Immunizálás és Légzőszervi Betegségek Központ igazgatója.

A védőoltások meg tudják menteni egy gyermek életét a korai fertőzésekkel szemben az egészségügyi fejlődéseknek köszönhetően. Közel 14 olyan betegség ellen kapnak a gyermekek védelmet ezáltal, ami még a második születésnapjuk előtt komoly problémákat, akár halált okozhatnának a gyermeknek. Ezáltal a korábban gyermekek ezreit elvivő betegségek ma már szinte nem is léteznek.

Még ha egy szülő mindezzel tisztában is van, nagyon nehéz látni, ahogy a szívünk csöppje fájdalmában sír, mikor megkapja az oltást. Azonban vannak praktikák, amelyek megkönnyíthetik a szúrás okozta stressz elviselését a gyermek számára.

Felkészülés

Készülj fel agyban a következő orvos látogatás előtt.

A CDC weboldalán nagyon sok hasznos információt olvashatnak a szülők, amelyek segítenek megismerni a különféle fertőzéseket, amik ellen a védőoltásokat kapják a gyermekek” – mondja Dr. Kroger – “Javasolt a szülőnek átböngészni ezeket az oldalakat, hogy ha vannak kérdések, kételyek, azokat meg tudja beszélni az orvossal.

6 módszer a stressz csökkentésére

  1. Legyen nálad egy kedvenc könyv, játék, vagy bármi más, ami növelheti a gyermek biztonságérzetét.
  2. Legyél őszinte az idősebb gyermekekkel szemben. Tudasd velük, hogy az orvos meg fogja szúrni őket, de ez a diszkomfort érzés el fog múlni rövid időn belül. Mond el nekik, hogy az oltás segít fenntartani az egészségüket!
  3. Vond el a gyermek figyelmét egy játékkal, történettel, vagy bármi más érdekes tárggyal a rendelőben.
  4. Tartsd fenn a szemkontaktust a gyermekeddel, mosolyogj és beszélj lágyan hozzá, amíg az orvos beadja az oltást.
  5. Öleld meg szorosan a gyermekedet, ha engedi.
  6. Vegyél mély levegőt az idősebb gyermekeddel együtt, hogy a fájdalmat egyszerűen “ki tudja fújni veled”.

A szúrás után

Az ölelés, dédelgetés, és a gyerek megdicsérése nagyon fontos a védőoltás beadása után! Egy kisbabát érdemes lehet bepólyázni, megetetni, cumiztatni, hogy elterelődjön a figyelme arról, ami történt. Ha a nagyobb gyermek minden erőfeszítésünk ellenére elkezd sírni, akkor mindenképpen nyugtassuk meg, mielőtt hazamegyünk.

Lehet, hogy a védőoltás helye bevörösödhet, megduzzadhat vagy érintésre fájdalmas lehet, de emiatt nem szükséges aggódni. Ezek természetes reakciók, és el fognak múlni mindenféle beavatkozás nélkül. A duzzanat enyhítésére használjunk tiszta, hideg borogatást. Ha belázasodna a gyermek az immunrendszere védekezése miatt, egy hideg fürdő vagy borogatás segíthet. Ha az orvos engedi, aszpirinmentes fájdalomcsillapítót is adhatunk az idősebb gyermekünknek.

Néhány gyerek lehet étvágytalanná válik, aluszékonyabb lesz, vagy furcsán viselkedhet a védőoltás beadását követő 1-2 napban. Mindenképpen hagyjuk pihenni a gyereket, és adjunk neki bőséges folyadékot. Ha bármi olyasmit tapasztalsz, ami miatt úgy érzed aggódnod kell, természetes hívd fel az orvost, és kérdezz!

Kedves anya, kedves apa, csak nyugalom!

Vannak, akik azt hiszik, a gyerek még túl fiatal ahhoz, hogy tudja hogyan érez a szülő, de a kutatások szerint ha idegessé válunk, akkor még egy örökbefogadott gyermek is érzi, amit mi érzünk. Úgyhogy semmi esetre se pánikoljunk, kizárólag optimista hozzáállással segítsünk a gyermeknek a jó közérzet fenntartásában. Ha valamit problémásnak találsz vagy érzel, természetesen beszéld meg az orvossal.

Mindig a hosszútávú előnyökre fókuszálj, amelyek esetlegesen egy rövidtávú rossz dologgal járnak.

Ne feledd, hogy a szúrás okozta fájdalom nagyon rövid időn belül elmúlik; emellett ha a gyerek egy védőoltással megelőzhető fertőzést kap el, nagyon megbetegedhet, és a gyógyulása sokkal hosszabb folyamatot fog igénybe venni.” – emlékeztet minket Dr. Kroger.

Forrás: parenting.com