Optimista gyermek

Igaz, hogy minden gyermeknek van egy önálló és saját temperamentuma, vérmérséklete. Azonban, hogy mennyire bízik majd magában a jövőben, hogy mennyire lesz optimista azt mi tudjuk irányítani. Persze figyelve arra, hogy a gyermekünk, milyen vérmérsékletbe is tartozik.
Egy gyerek a későbbi nyitottsága, attól is függ, hogy mennyi szeretetet és figyelmet kap a szüleitől.

Hirdetés

optimista2Már az újszülöttel is kell beszélgetni, szeretetet adni neki. Igaz ő nem beszéli a mi nyelvünket, de az ő saját nyelvét igen. Mi vagyunk a szülők, ezért nekünk kell megtanulni ezt.

Hangolódjunk a babára, ne csak a biológiai igényeit elégítsük ki, hanem minden mást is. (Itt rögtön mondhatnám, amiről már cikk is volt, a sírás. Nem hagyjuk a babát sírni, hisz ő ezzel kifejez valamit, lehet csak anyát szeretné, de kérem, hát ezért is vagyunk, ha szeretetre vágyik adjuk meg neki. Ebben a korban még nincs hiszti.)

Csecsemőkorban alakul ki a bizalom, a remény, a magunkba és a szüleinkbe vetett hit. Ha sírni hagyjuk a babát, megrendül a bizalma is.
Ha azonban azt érzi, hogy a szülők minden helyzetben segítenek neki, nagy valószínűséggel pozitívan szemléli a világot.

Fő a vidámság

Fontos, hogy a család jó hangulatú legyen. A közelgő vitákat a baba is megérzi, még akkor is ha nem látszik rajta. Sőt a picik még azt is tudják, mikor erőlteted magadra az a mosolyt és mikor őszinte. Persze nincs olyan ember, aki a nap 24 órájában jókedvű tud lenni. Ha valamiért morcos vagy, akkor ezt mond el neki. Hogy anya most kicsit ideges, mert odaégette az ebédet pl. De nem miattad, téged nagyon szeret, neked ebben , hogy rossz a kedvem semmi szereped nincs. Nagy puszi és kész.

optimista1Nem baj, ha a kicsi látja, hogy szomorú vagy, hisz ez az élet velejárója, csak tudja, hogy mi miatt. Így érezni fogja, hogy része a családnak, nem csak egy kis „lény”, aki úgysem ért semmit.

Dicséret

Alapvető fontosságú. Nem kell attól félni, hogy túlságosan dicséred. Szüksége van rá. Ha megfigyeled és már újszülött kortól mondod, hogy ügyes vagy, néhány hónap múlva, ha valami újat tesz, körül fog nézni és várja a „varázs szót”. Ha mondod rögtön mosolyogni kezd és persze újra és újra ismételni fogja.
Ez egyfajta megerősítés. Kell az önbizalomhoz.

Jutalom

Sokan nem hiszik, de a bíztatás egy hatalmas fegyver a kezünkben, mely csodát tehet a gyermek önképének fejlődésében. Ha ajándékról van szó ne csak tárgyakban gondolkodjunk. Ahogy egyre jobban fejlődik, egyre inkább azonosul a szülői értékekkel, megtanulja, hogy az anyai öröm is lehet jutalom. És fordítva. Ha látja, hogy anyuci mérges, tudja majd, hogy rossz fát tett a tűzre.

Szigor

optimista_gyerek_2Az, hogy boldog legyen a gyermekünk, erről sem szabad megfeledkeznünk. Lehetünk szigorúak, sőt kell, hogy a kisgyermek kiskorától tudja, hol vannak a korlátai.
Azonban ezek ne legyenek merevek, se túl lazák, inkább rugalmasak.
Százszor hallottuk már, hogy következetesség, de nehéz ám megvalósítani.

Szidás

Soha ne az egyéniségét minősítsük, hanem a tettét!!!
Pl. Azt nem mondjuk, hogy Buta vagy, hanem ez nem volt a legokosabb viselkedés.
Soha ne gúnyoljuk, becsméreljük, bármennyire mérgesek is vagyunk. Hisz azért mindig érezze azt, hogy a szigor szeretetből jön.

Minél kisebb a gyermek igaz, hogy a tett és a megrovás között minél kevesebb idő teljen el. Tehát ott helyben reagáljunk, különben nem fogja tudni, mit miért kap.(szidást).
Mindig beszéljük meg vele, hogy mi nem volt megfelelő, a kisebbeknél röviden lassan és érthetően fogalmazzunk és beszéljünk. Ne magyarázkodjunk.

Külön órák

optimista gyermekSokan hibáznak azzal, hogy különböző ingereknek teszi ki a gyermeket: tv, sok játék, különórák stb. Persze ismét a gyermektől függ, hogy mit mennyire kedvel majd.
Azonban soha ne felejtsük el, hogy a külön órák vagy a sport sikerei soha nem pótolják az otthoni érzelmi biztonságot.
A túlzó követelmények gyorsan elbizonytalanítják.

Mikor aggódjunk?

Figyeljük folyamatosan, hogyan tud beilleszkedni, tud-e játszani másokkal, barátkozik-e?
Persze nézzük a hangulat szintjét is.
Ha sokáig lehangoltnak, ingerlékenynek érezzük, érdemes szakembert felkeresni.

Egy optimista mindig bízik magában, hogy képes legyőzni a nehézségeket. Pozitívan gondolkodik. Ennek alapjai már a kisgyermeknél is láthatók. 

optimista_gyerekek

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..