Arról már volt szó, hogyan vezessük rá a már meglévő babánkat az új baba érkezésére. Hogyan érjük el, hogy ne érezze magát háttérbe szorítva.

Hirdetés

Beszéljünk

Mondjuk el a nagyobb gyermeknek, hogy mit várunk el tőle. Ha dolgunk van a baba körül, mondjuk el őszintén. A gyereknek ezt is meg kell szoknia. Sajnos sok szülőnek meg sem fordul a fejében, hogy az egész család rosszul jár, ha engedményeket tesznek az első gyereknek, vagy sajnálják (hisz úgy érzi nem törődünk vele), amikor ütögeti a kistestvére fejét. Attól nem fog megváltozni, hogy mentegetjük vagy tagadjuk a viselkedését.

Amikor egy kisgyerek úgy érzi, hogy elhanyagolják, akkor lehet még nem tud erről szólni, ehelyett lobbanékony és agresszív lehet. Tudja, ha bántja a babát, akkor foglalkozni fognak vele.
Tehát ha ilyen van, akkor mondjuk meg neki, nem szabad bántani, mert ez fáj neki. Jusson eszébe, hogy a fegyelmezés érzelmi nevelés. Ebből a helyzetből az a tanulság, hogy nem másokon még állatokon sem) töltjük ki a mérgünket.

Próbára tesz

Számítsunk rá, hogy a gyerek próbára fog tenni minket, de ne engedjük, hogy a határokat átlépje.
Minden anyuka attól retteg, hogy a kicsi akkor kezd ordítani, a nagyobb meg hisztizni, mikor egyedül van velük. Okkal, hiszen a gyerek tudatosan teszi ezt, mert olyankor érdemes hisztizni, mikor az anyja a másikkal foglalkozik. Tudja úgysem ér rá leállítani. Két gyerek közül az egyiknek várnia kell és a babát nem lehet magára hagyni.

Hogyan osszuk be az időt, ha bővül a család?Ha a nagyobbnál jön az „ötperc”, amikor a babával vagy, akkor tedd a picit a kiságyba, vidd a nagyobbat a szobájába. Ez részint a kisbaba biztonságát szolgálja, részint megérteti a nagyobbal, hogy fölösleges a hiszti, hisz semmit sem ér el vele.

 

Nyugalom

Amikor a gyerek rosszalkodással próbálja felhívni magára a figyelmet, úgy érezhetjük, menten felrobbanunk. Azonban ezzel csak azt érjük el, hogy máskor is hasonlóan fog viselkedni.

Pl. Egy anyuka indulni készült, gyönyörűen felöltöztetett gyermekeivel rokonokhoz. A nagyobbnál jött a hiszti és leöntötte a kisebbet. Így a ruha „tönkrement”. Rá se hederített az anyuka. Fogta a picit, neki mondta, hogy sajnos át kell öltöznünk és így el is fogunk késni.
Ügyet sem vetett a nagyobb gyermekre, tehát nem vette a lapot.

Hogyan osszuk be az időt, ha bővül a család?Napirend

Tartsd magad a kialakult napirendhez. Igaz, hogy a picinek más a napirendje, mint a nagyobb testvérnek, de hát ő ezt nem tudja. Kénytelen alkalmazkodni az idősebb gyerek programjához.
Tehát a nagyobbnak legyen napirendje – legkésőbb addig, míg megjön a kistestvér. Utána mindent ehhez igazítsunk. A napirendről már olvashattál, így talán nem lesz olyan nehéz összeállítani a picijét.

 

Elég már!!!

  • Persze a testvérek veszekedését nem lehet megelőzni, de próbáljuk néhány taktikát alkalmazni, hogy ritkán kerüljön rá sor.
  • Világosan fogalmazzuk meg a szabályokat. Ha homályos a fogalmazás- légy hozzá kedves- nem fogja érteni a nagyobb gyermek. Ehelyett mondjuk azt: „nem verekszünk/lökdösünk/ csúfoljuk a másikat.
  • Ne hagyd elfajulni a dolgokat, idejében avatkozz közbe.
  • Ne vidd túlzásba a kicsi védelmét. Ha a nagyobb gyermek még nincs 3 éves a helyzet irányítása hamar kicsúszhat a kezedből.
  • Mindegyik gyermeked önálló személyiségként kezeld. Ismerd meg az erősségeiket és a gyengéiket is. Tudd mik a kedvenc dalaik, elfoglaltságaik stb.
  • A fegyelmezési kérdéseket ne a gyerek jelenlétében beszéld meg a pároddal. Sose vitázzatok előttük.

Középső gyermek

A harmadik gyermek érkezése gyakran még nagyobb megrázkódtatás a középső gyermek számára, mint annak idején az ő születése volt az idősebbnek.
A középső kétszeresen rosszul jár. Hisz az első szülött még haragszik rá, mert elvonta róla anya figyelmét, most meg még a szülei is elfordulnak tőle, hisz itt a kistestvér, szeretned kell őt.
A második gyerek szemszögéből a kisbabának semmi haszna.

Nagyon figyelj oda ebben a helyzetben!

Hogyan osszuk be az időt, ha bővül a család?

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Novemberre várjuk a kistesót, pont 2 év lesz a korkülönbség. Félek és tartok is tőle kicsit, hogy lesz, mint lesz, főleg majd ha egyedül leszek itthon a gyerkőcökkel. Van már egy nagyon jól bevált napirendünk, próbálom majd tartani, de biztos fog borulni, főleg ha a kicsi majd pl. szopizni fog, vagy egyéb más miatt és akkor nem tudok a nagyobbal úgy foglalkozni. Remélem bele fogunk gyorsan rázódni:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..