Ha már pépeset eszik a pici, jön a következő nehéz szakasz a táplálkozásban. Meg kell tanulni szilárd ételt is enni. Sokszor próbáljuk ezt az időt kitolni, hisz vannak babák, akiknek az első fogai csak egyéves kor körül bújnak ki. Így az ínyével kellene rágnia. Azonban ez neki nem okoz gondot. Mivel a fogacskák csírái az ínyben vannak, mi is érezhetjük, micsoda keménység és erő van a fogacskák „helyén” is.

A legjobb módszer, ha már az első perctől kezdve a picivel együtt eszünk. Sokan, ha étkezésről van szó először a picit etetik meg, majd amíg ő alszik, gyorsan megebédelnek a szülők is. Viszont így a picinek nincs mintaképe.

Ha már a pépeket szépen eszi a baba, akkor akár az etetőszékét is a közös asztalhoz tehetjük. Tálaljunk mindenkinek meg. Így a gyermek nem érzi, hogy kimarad valamiből, teljes értékű családtaggá válik így is.

Neki is tegyünk kis tányért, kis kanalat – ezt használni is fogja, persze készüljünk, hogy minden ragacsos és pépes lesz.

Ezután a magunk ételét is tálaljuk ki magunknak. A picinek mehet még a pépje. Azért segítsünk neki kanalazni.

Ne lepődjünk meg, ha a kicsi nem eszik – nem sokat eszik – a saját tálkájából, azonban mindjárt tudomásunkra hozza, hogy ő a miénkből szeretne. Ezt ne utasítsuk vissza. Amikor már szilárd ételeket kezd enni a pici, már szinte minden táplálékot fogyaszthat, tehát mindegy nekünk épp mi a reggelink, ebédünk, vacsoránk.

A gyermek utánoz, és persze nagyon kíváncsi. Azt szeretné majd, amit mi eszünk, hisz az biztos jó. Így néhány hét alatt teljesen elhagyható a pép és már azt fogja enni, amit mi…

szilárd étel

Előző cikk1 – 1,5 éves gyermek fejlődése
Következő cikkSzülői felügyeleti jog rendezése