A kilencedik héten már itt az ideje, hogy elkezdjünk tudatosan étkezni a baba egészségét is szem előtt tartva. Ha ezt eddig még nem tettük volna meg. Figyelnünk kell táplálék mind mennyiségi, mind minőségi bevitelére. Persze a súlyunk gyarapodni fog. Hisz a baba is növekszik, vele együtt pedig a méhünk tágul, benne a magzatvíz gyarapszik…

Hirdetés

Azt azonban már orvosok, dietetikusok is megcáfolták, hogy a kismamának kettő helyett kell ennie. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól nézni kell a kalóriákat, táblázatot kell vezetnünk, csak néhány dologra jobban oda kell figyelnünk.

Étel

Maga a cukor üres kalóriát jelent. Ezért törekedjünk arra, hogy ebből minél kevesebb jusson a szervezetünkbe. Persze ez igaz a terhességen kívüli időszakra is. Sokan javasolják ilyenkor a cukorpótlók használatát. Én ezt sem javaslom. A bennük levő anyagokról sokat még vagy nem tudunk, vagy nem publikusak. 🙁 Azonban kísérletek már bizonyították, hogy nem éppen a legmegfelelőbb kiegészítőszerek. Főleg ha huzamosabb ideig használjuk őket. Persze minden cég és gyártó a maga igazát védi, azonban sajnos sokszor nem az ember és az egészség az első, hanem a profit. 🙁

Ha sok gyümölcsöt fogyasztunk, melyben nemcsak vitaminok, de természetes cukor is van, azzal sokkal többet segítünk. Nyáron a folyadékpótlásra is kíváló a gyümölcs fogyasztás. Sok „nyári” kismamától hallottam már, hogy szinte görögdinnyén nőtt fel a baba. Persze itt inkább a folyadékpótlás volt a háttérben. Azonban egy természetes anyagot vitt a szervezetébe. 🙂

A várandósság alatt a szervezet fehérjeigénye is növekszik. Ezt a hiányt könnyen pótolhatjuk sovány húsok, halak, tej- és tejtermékek fogyasztásával. Az első trimeszterben a hiányzó vitaminokat mind a folsav, mind a terhes vitaminok szedésével pótolhatjuk. Azonban a „gyógyszerek” szedését kiegészíthetjük még húsokkal, tojással, melyek B-vitaminban gazdagok. Ezen kívül a szervezetünk kalcium szükségletét is kielégíthetjük vele. Rostbevitelünket növelhetjük a teljes kiőrlésű pékáru fogyasztásával. Ezzel sokszor a székrekedést is meg tudjuk előzni.

Magára az étkezésre is nagyobb hangsúlyt kell fordítanunk. Inkább többször együnk kevesebbet, mint a egyszerre sokat. (Persze, ha állandó hányingerrel küzdünk még, nem is tudnánk sokat enni.) Az étkezésre, még ha keveset is fogyasztunk, hagyjunk időt. Ne rohanvást kapjunk be pár falatot. Üljünk le, nyugodtan együnk. Ha csak egy szendvics vagy saláta épp a menü, akkor is szánjunk rá egy 15-30 percet míg azt nyugodtan elfogyasztjuk.

Ital

Ha tehetjük, igyunk gyümölcsleveket. A legjobb a saját préselésű, tehát 100%-os. Azonban ez anyagilag is hihetetlen összeg lenne. Fogyasszunk vizet, ásványvizet. A napi 2l folyadék bevitelére még nem várandós embereknek is szükségük lenne. Neked most ha tudsz, főleg ha kívánod is, akkor ennél többet is fogyaszthatsz egy nap. Ebbe természetesen benne van a gyümölcsből származó folyadék is. 🙂 Nem kell rögtön elefánttá válni.

A teákkal azért csínján bánjunk. Léteznek már csak gyógynövény tartalmú teák. A patikában is meg tudják mondani mi a legmegfelelőbb (már ha szereted a teát). A fekete teát már nem ajánlatos inni, tein tartalma miatt (ez hasonló a kávé koffein tartalmához).

A zöld tea kiváló vízhajtó, sőt fogyókúra esetén is sokan alkalmazzák kiegészítőnek. Azonban kismamaként NEM SZABAD. Igaz „csak” állatkísérletek, de igazolták, hogy vemhes emlősöknél vetélést okozhat a zöld tea fogyasztás.

Javaslom:

Kis tein tartalmú gyümölcs teák, csipkebogyó tea vagy kamilla tea fogyasztását. De kérdezd ki a patikusodat vagy ha van a herbáriásodat. Biztos még számtalan jó teát lehet inni, nehogy egy életre megutáljuk egy bizonyos tea ízét. 🙂
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .