A gyermekáldás életünk egyik legszebb pillanata, amit ha csupán egy kicsit is, de beárnyékolhat a császármetszés miatt hátramaradt heg látványa.

Bár a büszkeséget és a boldogságot még ez sem veheti el tőlünk, de minden anya, aki átesett már ezen a nehézségen, elgondolkodott azon, hogy a hegeket el lehet-e tüntetni. És ha igen, milyen módszerekkel? Íme, néhány tipp azoknak a sorstársaknak, akik ugyanezzel a problémával küzdenek.

Pihenés és odafigyelés: két fontos szó, amit nem árt, ha az eszünkbe vésünk. A műtét után jól fogni esni és jótékonyan fog hatni az ágynyugalom. Kerüljük a felesleges mozdulatokat (hajolgatás, nyújtózkodás), hiszen ezek gátolhatják a seb gyógyulását. Kérjünk segítséget attól, akitől csak tudunk, és úgy alakítsuk a környezetünket, hogy minden kényelmesen a kezünk ügyébe essen (pelenkázó, babakád, stb.).

Jól eshet és segít is az, ha alátámasztjuk a hasunkat, és ha nem felejtünk el néhány könnyebb gyakorlatot elvégezni (egy kis medencekörzés itt, egy kis séta ott). Az erőltetés mellett fontos a seb állandó ellenőrzése is: tartsuk azt tisztán, használjunk kímélő szappant és puha szivacsot, valamint ha olyat észlelünk, amit nem kellene (például gennyesedést vagy kipirosodást), akkor ne habozzunk felkeresni az orvosunkat

Kiemelt szerepet kapnak a hegesedés elleni krémek is, hiszen ezekkel tényleg jelentős javulások érhetők el, és erre egyaránt jó az olaj és a kenőcs is. Érdemes naponta kétszer alaposan, de óvatosan átkenni velük a műtéti területet, viszont arra ügyeljünk, hogy ezt a kis házi terápiát csak a sebgyógyulás után, orvossal történt egyeztetés után csináljuk.

A polarizált fényterápia segítséget nyújthat a hegek gyorsabb gyógyulásában. A számtalan jótékony hatással rendelkező fényterápia a műtéti hegek elhalványításában vagy eltüntetésében is hatékony segítséget nyújt, hiszen a polarizált fény gyorsabb gyógyulást eredményez.

Nemcsak arra számíthatunk, hogy a fényterápia miatt felgyorsul a műtéti hegek gyógyulása, hanem arra is, hogy csökken a keloidképződés, valamint a szebb lesz a heg is annak végleges állapotában. Érdemes azonban már a varratszedés előtt elkezdeni magát a terápiát, hogy annak jótékony hatása mielőbb érvényesülhessen.

Előző cikkElső szavak! Miért különlegesek!
Következő cikkMi okozhatja az alvási problémákat?