Anyatejes csecsemő esetében elsőként 5-7 hónapos korban érdemes elkezdeni, mikor csecsemő már érdeklődik az új ételek iránt, tud fogni, elindul a fogzás, a bélrendszere már képes feldolgozni az ételeket (tehát nem köszön vissza „ egyben” a székletében, amit megevett).

Hirdetés

Az anyatej teljes hiányában a tápszer adása indokolt és nagyon fontos. A tápszer ( bármennyire is próbálják az anyatejhez hasonlóvá tenni) a baba gyomrának mégis idegen anyag, de a tápszeres baba gyomra így hamarabb kénytelen felkészülni az idegen táplálék befogadására. Ezeknek a csecsemőknek már 4 hónapos korban szokta a védőnő javasolni az első falatok adását és fokozatos szoktatását.

Ha anyatej van, csak a mennyisége nem elég, akkor minden esetben csak a szoptatás befejezésével, kiegészítésképp adjunk szilárd táplálékot a babának. A szoptatás utáni hozzátáplálás ugyanis pótolhatja a hiányt, de mégis hozzájut a kicsi az értékes anyatejhez is. Míg ha előbb etetünk, és csak aztán szoptatunk, akkor megtöltjük a hasát a főzelékkel, és akkor már azt a kis mennyiségű, de annál értékesebb anyatejet már nem fogja kívánni a gyermek.

Az első falatokat ebédre kapja a baba. Általában babahordozóban, félig fekvő helyzetben, hiszen az önálló ülés ideje még nem érkezett el. A babahordozó így biztosan tiszta maszat lesz, ha nem gondoskodunk arról, hogy valamivel megvédjük a fröccsenő, csöpögő, és az aprócska kezek által szétkenődő bébiételtől. Érdemes kis törölközővel, pelenkával letakarni. A baba ruháját is érdemes megvédeni a kicsit sem könnyen kimosható ételektől. ( léteznek olyan partedlik is amik a ruha ujját is fedik).

Lehet gyümölcsleveket is adni, de kezdhetjük azonnal pépekkel is. Egy-egy új ételből először mindig csak 1-2 kanállal adjunk, másnap már kaphat 10 kanállal, harmadnap pedig egy egész adagot megehet, ha nincs hasfájás, kiütés, nyugtalan alvás, nyűgösség. Minden új étel bevezetése után várjunk 3-4 napot, míg a következőt elkezdjük. Ha átmenetileg nem ízlene neki valamilyen étel, akkor még várjunk egy kicsit és pár hét múlva újra próbáljuk meg, mert valószínű, hogy arra az ízre akkor még nem érett meg a baba.

Az anyatejre (vagy tápszerre) még egy éves koráig igen nagy szüksége van a baba szervezetének. Fontos, hogy minden étkezés után kínáljuk meg valami folyadékkal, ami a hozzátáplálás első hónapjában még anyatej, vagy tápszer, majd később egyre inkább térjünk át a vízre. (A cukor tartalmú gyümölcslevek és tea nem ajánlatos a fogszuvasodás veszélye miatt, főleg cumisüvegből.) Azt szokták mondani, hogy az elválasztás folyamatában átlagosan egy hónap alatt lehet egy étkezést kiváltani pépes étellel és mellé kínált folyadékkal, és ezt pedig a fogacskák megjelenésével fokozatosan lehet tört, majd szilárd ételekre cserélni.

Hirdetés