A húsvéti nyúl szimbolikáját nem könnyű megmagyarázni. Egyesek szerint Ostarával, a germán istennővel áll kapcsolatban, mások szerint a nyúl, mint jelkép a bizánci állatszimbolikára vezethető vissza, ahol  Krisztus jele volt. A legvalószínűbb mégis az, hogy egy félreértés miatt került a húsvéti jelképek közé.

Hirdetés

Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.  Nyugat-Európa számos országában és az Egyesült Államokban is szokás a  húsvéti fészek készítés, melybe majd húsvét reggelén a nyúl a tojást és az ajándékot tojja. Németországban már a 16. században elindult ez a hagyomány.

húsvéti nyúl

Az elmúlt két évszázadban tengerentúli országokba is betelepítették a nyulat, méghozzá olyan sikeresen, hogy Ausztráliában írtó hadjáratot indítottak a jövevények ellen, mivel lelegelték a füvet a juhok elől. Ezért ezen a kontinensen a húsvéti nyúl helyett a húsvéti bilby hozza az ajándékot, sőt csokoládé nyúl helyett is csoki bilbyt kapnak a gyerekek, mely egy őslakó erszényes állat.

A legkisebbek, de a nagyobb gyerekek is élvezettel készülődnek a Húsvéti ünnepekre. Legyenek fiúk vagy lányok, bevonhatjuk őket a készülődésbe.

Húsvét előtt

A készülődést már az ünnep előtt megkezdhetjük.  Mézeskalácsból, só- tésztából készíthetünk nyuszi családot. Magát a színek festését rábízhatjuk a gyermekre, aki nagy lelkesedéssel veszi ki a részét a készülődésben.

Ezek a figurák később játéknak is kiválóak.

Még vasárnap előtt készítsünk fészket a nyuszinak, amiben majd a tojásokat „tojja”. Vegyünk egy szakajtót, vagy egy fonott kosarat és béleljük ki fűvel. A fű szedését végezzük együtt a gyerekekkel, meséljük el nekik, hogy majd a kosárban fogja a húsvéti nyuszi az ajándékokat rakni. Azonban ehhez neki szép fészek szükséges.

Állatok

A Húsvét a tavasz közeledtét is jelzi, így nem hiányozhatnak az állatok sem. A legjellemzőbb ilyenkor a bárány, a nyúl és a csibe jelenléte a háznál. Ha tehetjük, akkor szerezzünk a kicsiknek erre a napra igazi élő állatot ismerkedni. Természetesen ne vásároljunk felelőtlenül, hisz a kis kedvencek is érző lények, ezért ha nem tudjuk őket az ünnep után is szeretettet ápolni és gondoskodni róluk, akkor kérjünk az alkalomra egy ismerőstől vagy tenyésztőtől egy egy kis kedvencet, amit az ünnep után természetesen vissza is viszünk a gazdinak.

Az állatok közelsége fontos része a gyermek életének, hisz számos olyan érzelmet és érzést megtanítanak a kis gyermekeknek, amit mi nem tudunk nekik megadni. Hisz az anyai szeretet és egy állatról való gondoskodás és ragaszkodás teljesen más dolog.

húsvéti állatok

Húsvét vasárnap

Már a reggelt is különlegessé varázsolhatjuk, ha a babánk reggelijét ünnepi formában tálaljuk. Vágjunk karikára répát, ezekből formázzunk nyuszifejformát. A szeme lehet retekből vagy főtt tojásból. Biztos sikert a gyermekeknél és persze egészséges is.

Ha kertes házunk van akkor a gyermek ajándékait helyezzük el szét szórva a kertben. Így keresgélnie kell a fűben, ami külön élmény lesz számára.

A lakásban a már előre elhelyezett fűvel bélelt szakajtóba helyezzük a tojásokat, a csokoládé nyuszikat és természetesen a gyermek ajándékát. Hisz a gyermek ezt fogja reggeli után megtámadni, megnézvén, mit hozott a nyúl. ( Ha nem szeretnénk sok csokoládét adni a gyereknek, akkor kartonból vagy papírból is vághatunk ki aranyos nyuszi és csibe formákat. Ennek is örülni fognak).

tojáskeresés

A színes tojások

A tojásfestés és díszítés ősi időkre nyúlik vissza, hisz már az ókorban is áldozati ételként jelent meg.  A tojás mindig is a termékenységet, az újjászületést szimbolizálta. A tavaszi napforduló idején a föld megnövekvő termőképessége is ezt segítette elő.

A legjellemzőbb a piros tojás, azonban számos technikával készíthetünk ma már szebbnél szebb darabokat.

Húsvét hétfőn jönnek a locsolók. Teljesen mindegy, hogy kisfiunk vagy kislányunk van, mindkét nemre vonatkozik a hétfői nap. Van aki várja a locsolókat, van aki locsolni megy.

Azonban anyukák lévén mindenképp kell készítsünk hímes tojást. Hisz a kislányunkkal együtt várjuk a locsolókat, azonban a kisfiunk meg fog minket locsolni, tehát a hímes tojás készítés egy anyuka napjából sem maradhat ki.

Hiába van kisfiunk, nagyon fogja élvezni, hogy ő is besegíthet a tojás festésben.

eastereggs

Technikák

Eredetileg kifújt tojásokat használtak festés céljából, azonban a főtt tojás is tökéletesen megfelel. A mai tojásfestékek már nem károsítják a tojás belső, ehető részeit, tehát azok később elfogyaszthatóbb.

Mindegy, hogy fújjuk vagy főzzük az első lépés egy alapos mosás legyen. Ezzel nemcsak a baktériumokat távolítjuk el, de a tojás felületét is zsírtalanítjuk.

Fújás: A tojás mindkét végén egy gombostűvel néhány milliméteres lyukat szúrunk. Majd a tojás fenekén a tűt addig mozgatjuk, míg egy nagyobb lyuk nem keletkezik (kb. ceruza nagyságú). Bedugunk egy hurkapálcát vagy szívószálat, majd elkeverjük a tojásfehérjét és a sárgáját. A kisebbik lyukba fújva a tojást a nagyobb lyukon át egy tálba kifújjuk, majd ezt követően átmossuk a tojás belsejét.

Főzés: Vízbe helyezzük a tojásokat és forrástól számítva 10 percig főzzük őket. Figyeljünk arra, hogy a tűzhely hőfoka kicsire legyen állítva, tehát apránként melegedjen fel a víz. Így sokáig tart a forralás, azonban megelőzhető, hogy a tojás elpattanjon.

Festés: Tojásfestéket por alakban kaphatunk. Ezt egy műanyag tálba, befőttes üvegbe, kimosott konzerv dobozba- amit később eldobunk, mert lehet megfogja a festék- a festék hátulján leírt módon elkészítünk. A még meleg tojásokat ebbe a víz+ ecet+ tojásfesték elegybe helyezzük és pár percig hagyjuk állni benne.

A kivett tojásokat papír törlőre tesszük, száradás után áttöröljük őket, majd egy kis zsíros papírral fényt adunk nekik.

Természetes anyagok

Festéket magunk is készíthetünk otthon. A hagyma héját mint tojásfestéket régóta használják. Főzzünk fél óráig vöröshagyma héjat egy edényben. Majd a kiválasztott és megmosott tojásokat tegyük bele a még forró hagymalébe. Ha mintát is szeretnénk rá készíteni, akkor vegyünk bármilyen szép levelet vagy virágot. Ezt illesszük a tojás azon részére ahová a mintát szeretnénk, majd így az egészet tegyük bele egy nejlon harisnyába. Utána szintén mehet a forró hagymás lébe.


A kivétel után a tojáson megmaradnak a rátett levelek és más formák mintái.
Ugyanilyen barna színű tojásokat kapunk, ha tea filtert áztatunk vízbe – jó töményre készítsük- és ebbe tesszük a tojásokat ázni.

Eltérő színeket kaphatunk, ha más természetes anyagot használunk.

Rózsaszín– tojásokat kihűlt csipkebogyóteába tesszük.

Bordó– Cékla főtt levébe áztassuk őket.

Lila– lila hagyma héjával végezzük az elsőre leírt folyamatot.

Kék– vörös káposzta levében áztassuk a tojásokat.

Díszítés

  • A színes tojásokra tehetünk matricákat.
  • A nagyobb gyerekek már szívesen díszítgetik a már megfestett tojásokat is. Így minden tojás egyedi lesz. Ha előveszünk zsírkrétát, majd a hegyüket gyertyalángban megolvasztjuk, azzal könnyedén csöpögtethetünk különféle szép mintákat a tojásokra. Sőt akár név szerint is elkészíthetjük a locsolók másnapi ajándékait.

 

Segédlet: Kiss Adél, Babapatika

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..