Elcsépelt mondat, hogy akkor szülj, mikor az anyagi háttered már megalapozott. Idősebb szülőknek olcsóbb a babavállalásVajon tényleg van olyan kor, amikor olcsóbban megúszhatod a babavállalást?

Hirdetés

Egy friss felmérés szerint a nők többsége 26 és 36 év szüli meg első gyermekét, és a legtöbb esetben érzelmi alapon dönti el, hogy mikor vállal gyermeket.

Sokan azonban nem helyeslik ezt az álláspontot, és egyre inkább előtérbe kerül az anyagi biztonság kérdése is. Lehet azonban az anyagiakat az érzelmek elé helyezni?

 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint lehet, hiszen egy gyermek felneveléséhez legalább 245 000 dollár szükséges. Ebben már benne van a terhesség alatti előkészület, és a gyermek főiskolai tanulmányai is.

Ez, ha átszámítjuk több, mint 60 millió forintot tenne ki.

Idősebb szülőknek olcsóbb a babavállalásHa fiatalon szülsz

A tanulmány szerint fiatal szülőknek számítanak a 26 éves szülők is. Ők már túl vannak az iskolákon, jó esetben önálló életet is élnek. Egy átlagos 26 éves amerikai szülőpár már saját lakással rendelkezik. A munkahelyükön még nem töltenek be vezetői pozíciót. Tudnak félre tenni, de minden pénzüket a gyermekre költve sem tudnak 20 millió forintnál többet a babára szánni. Ettől függetlenül készen állnak a gyermek érkezésére.

Ha már középkorúként szülsz

A tanulmány másik véglete a 36 éves korosztály. Az amerikai átlag ebben a korban már vezetői pozíciót tölt be, vagy saját vállalkozása van. A fizetése folyamatosan emelkedett az évek során. Közel a 40-hez már legalább 30 millió forintnak megfelelő összeget tudnak a kicsire szánni az életük során. Sokan ezért inkább kitolják a gyermekvállalás idejét, hogy a karrierjükre koncentrálhassanak. Az idősebb szülők, azonban már számolnak a mesterséges termékenyítés lehetőségével is, ami szintén több millió forintot tesz ki.

Idősebb szülőknek olcsóbb a babavállalásMi a helyzet hazánkban

Az első gyermek érkezésének ideje kitolódik hazánkban. Sokan várják, hogy jobb anyagi helyzetbe kerüljenek vagy esetleg sikerüljön egy saját lakást megvenni. Azonban erre kicsi az esély. A fiatalok nem tudnak lakáshoz jutni, a biztos munkahely megteremtésére is várniuk kell. A nőgyógyászok szerint azonban nem ez az első ok a késői babavállalásra, hanem az egyre több meddőségi probléma.

A családalapítást kitolja, hogy a párok jelentős része nem tud egészségügyi okok miatt gyermeket vállalni a házasság utáni első évben sem.

A rossz hír, hogy a meddőség oka részben a rohanó életnek és a stressznek köszönhető, amit viszont a jelenlegi életvitelünk elő is idéz.

Hiába lehet több pénzed esetleg megtakarításod 36 év felett. A spontán terhességek esélye egyre kisebb lesz az évek múlásával. Az optimális időpont a kutatók szerint a 26 év körüli gyermekvállalás. Lehet nehéz megteremteni az anyagiakat, de mindenképpen megéri.

Hirdetés