A pszichológusok már rájöttek arra, hogy a név képes befolyásolni a környezete reakcióját, ezzel együtt pedig a személy sorsát, akihez éppen tartozik. Emiatt nem árt kétszer is meggondolnod, milyen nevet választasz a kisbabádnak. Az alábbiakban megtudhatod, mik nyomnak a legtöbbet a latban, ha a névválasztásra kerül sor.Az abortuszra váró nők csak nevettek, én meghaltam legbelül

Hirdetés

1. A család befolyása – azt tervezed, hogy a gyereked valamelyik rokonod nevét örökli? De mi van akkor, ha az általad kiválasztott név annyira passzol a családnevedhez, mint ló az ábécéhez? Tegyük fel, hogy kislányt hordasz a szíved alatt, és a nagynénéd nevét örökölné, akit Ilonának hívnak. A családnevetek pedig, feltételezzük, hogy Matahala. Tutibiztos, hogy a Matahala Ilona inkább lesz a rossz viccek célpontja, mint a tisztelet megtestesítője. Ha mindenképp ragaszkodsz a nagynénéd felőli ághoz, kísérletezz, hogy nem-e lehet kihozni egy kedves lánynevet a férje nevének a megnőiesítésével például.

2. Becenév – valahányszor megsimogatod a pocakod, annyiszor találsz ki a pici számára egy becenevet? Ezzel nincs semmi gond, de próbáld meg ne hét pecsét alá helyezni, és hivatalossá tenni. Ribizli aranyosnak hangozhat a családban, de annál kínosabb lesz társaságban.

3. Hagyomány öröklés – minden nép kultúrájában vannak nevek, melyeket az ősidők óta napjainkig használnak. Válogathatsz ezek közül is, de vigyázz, hogy jól hangozzon a családnév mellett, és semmiképp se ess túlzásokba. Nem kell a gyereked Taksony Huba Leventének keresztelned, csak mert magyaros. Elegendő egy, legtöbb két (lehetőleg ne nyelvtörő) keresztnév is ahhoz, hogy tudja a gyerek (és te is), hová tartozik.

4. Kulturális befolyás – a kommunikáció és tömegmédia világában normális, hogy más kultúrák vagy nem létező figurák nyomot hagyjanak a névválasztásban. Bár a szociológiai kutatások azt mutatják, az elmúlt évtízedekben született gyerekek 53%-ban kapták irodalmi hősök vagy filmcsillagok neveit, ez még nem jelenti azt, hogy neked is követned kell ezt a mintát. Lehetőleg olyan nevet válassz a kisdedednek, amely modern jegyeket hordoz, de könnyen visszavezethető egy adott kultúrára.

Hirdetés