Már szinte mindenki ismeri vagy hallott a légzésfigyelő készülékről. Első gyermek születésekor pedig felmerül a kérdés, hogy szükséges–e. Bizonyos esetekben javasolják a szülőknek a használatát, például ha az újszülöttnek reflux betegsége van. Véleményem szerint, aki teheti, szerezze be a légzésfigyelőt, főleg ha a gyermek külön szobában alszik. Aki szűkös anyagi keretekkel rendelkezik, de szeretné használni, érdemes a kölcsönzésen elgondolkodni, mert erre is van lehetőség.

Az orvostudomány jelenleg nem tudja a bölcsőhalál okát, de ezzel a készülékkel megelőzhető a baj. Ha riaszt a légzésfigyelő, sok esetben a hang, a villogó fény, vagy egyes típusoknál a rezgés is elegendő, hogy a baba újra vegyen levegőt. Bizonyos esetekben sajnos ez nem elég, és újra kell éleszteni a babát. A téves riasztások elkerülésének érdekében fontos a készülék helyes beállítása.

A forgalomban lévő légzésfigyelőknek szigorú szabályoknak kell megfelelni, ettől függetlenül érdemes tájékozódni, hogy melyik gyártót, márkát válasszuk. Ha a gyermek a szülőkkel alszik egy ágyban, vagy sokat utazik a család, számukra ideális lehet a pelenkára csíptethető, elemmel működő légzésfigyelő. Biztonságon túl, kényelmes is lehet. A gyermek alszik, anyuka a zsebében lévő szülői egység segítségével hallja, ha felsír, mocorog, vagy már felébredt. Nyílván erről nagy családi – és emeletes házak esetében beszélhetünk. Mindent összevetve hasznos és életet menthet, bár mindenki maga dönti el, hogy használja –e.

Előző cikk6 héttel a szülés után miért fáj a hasad?
Következő cikkMi is az igazi boldogság? Mit tegyél érte?