Forrás: Nők Lapja Café

Az anyák legnagyobb rémálma az, ha valami rendellenességet vesznek észre a kisbabájukon. Ilyen lehet az ekcáma is, melynek a tünetei néhány egyszerű trükkel kordában tarthatóak.

Az  ekcéma maga nem más, mint a bőr gyulladásos elváltozása. Minden ötödik-hatodik kisbaba érintett, az egyik leggyakoribb bőrbetegség világszerte. Akár már néhány hetes korban is jelentkezhetnek az első tünetek, melyek ijesztőek lehetnek a frissensült szülők számára.

A tünetek könnyen felismerhetőek: száraz, vöröses és viszkető foltok a bőrön, különösen a fejen, az arcon. Súlyosabb esetben ezeken a sebeken kisebb váladékozó hólyagok is kialakulhatnak. A viszketés nemcsak a felnőttek, hanem a kisbabák életét is megkeseríti – az állandó éjszakai ébrenlét pedig kihat a szülők mindennapjaira is.

Természetesen elkerülhetetlen a szakember felkeresése a legapróbb tünetek megjelenésekor, ugyanis ha már megvan a pontos diagnózis, elkezdődhet a terápia. Érdemes betartani az orvos utasításait, és nem hallgatni a fórumokon és különféle weboldalakon olvasható “még hasznosabb” tanácsokra – talán amiket alant olvashattok, nagyban fogja fedni az orvos javaslatait. 🙂

Válasszunk olyan készítményeket, melyek kevésbbé irritálják a bőrt, segítik a természetes regenerálódást, és nyugtató hatásuk révén csökkentik a viszketés okozta kellemetlenségeket. Tilos az illatanyagokat és tartósítószereket (pl. parabéneket) tartalmazó termékek használata. Ugyanis az ilyenfajta irritáló hatású tényezők eltávolításával mérséklődhetnek a tünetek, így a bőr gondos ápolása kritikus tényező a gyógyulás szempontjából. A hipoallergén termékek megfelelőek lehetnek.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a baba bőrével érintkező ruhák tisztántartására: csak érzékeny bőrre kíméletes mosószert és öblítőt válasszunk, vagy maga az öblítés történhet tiszta vízzel is.

A pelenka cseréjének gyakorisága is nagyon fontos, ne hagyjuk beizzadni a bőrt alatta, és sokáig érintkezni a nem kívánatos végtermékekkel.

Fürdetni rövid ideig, langyos vízben érdemes. Ha a szakorvos javasol valamilyen fürdető terméket, használd nyugodtan.

A fürdés utáni bőrápolás elengedhetetlen a bőr nedvességtartalmának helyreállításához. Ugyanakkor olyan  krémet válasszunk, ami emellett a bőrben megtalálható lipideket is pótolja.

Később természetesen visszatérhetnek a tünetek, ám egy jól felkészült termékpaletta már a kezdetekben óriási segítség lehet a gyógyulás szempontjából. Mivel az ekcéma elsősorban öröklés útján terjed, amennyiben a szülő életében is előfordultak a tünetek, érdemes felkészülni, hogy a kisbabánk is hajlamos lesz az ekcémára.

FORRÁSNők Lapja Café
Előző cikkParazita bújt elő a kisbaba lábából! Ilyen bármikor előfordulhat!
Következő cikkTüneményes! Egy kisbabát altatott, miközben a sürgősségi osztályt irányította!