szobatisztaság
A kép illusztráció!

Ha már nincs szüksége a babának pelenkára, akkor már tényleg nem kisbaba, hanem gyermek. Sok szülő azonban nincs tisztában ezzel a folyamattal, illetve nem tudja, hogyan álljon hozzá, hisz erőltetni nem szabad a gyermeket, azonban az sem megfelelő, hogy 3-4 évesen még pelusban rohangáljon. (igaz ez külföldre jellemző, hisz nálunk 3 éves korban óvodába kerül a gyermek és ott kötelező a szobatisztaság. Azonban az óvoda is csak az utolsó évben kötelező).

Hirdetés

Szobatisztaság feltételei

A folyamat feltétele, hogy a gyermek tudja-e már szabályozni záróizmait. Itt ugye arról a „gyakorlatról” van szó, amit mi kismamik is gyakoroltunk vagy a szülés előtt intim torna néven, vagy már a szülés után. Sokszor önkéntelenül is „próbálkoztunk”, mikor wc-re kellett menni, hisz  akár vágásunk, akár természetes szülésünk volt, valljuk be az első napokban nem a legkellemesebb dolog pisilni menni (sem).
Itt tulajdonképpen arra gondolok, hogy vizelés közben próbáljuk megállítani a folyamatot, ebben a záróizmok fognak segíteni.

Régebben úgy hitték, ez a képesség a gyermeknél 2 éves kor körül alakul ki. Azonban mégis vannak 1,5 éves szobatiszta gyermekek is. Tehát a feltétel mindenképp a testi érettséggel függ össze.
Mindehhez azonban néhány viselkedés formát meg kell tanítanunk a gyermekünknek. ( Csak egy példa, ha a gyerek verekszik sokszor csak vállat vonunk, hogy majd kinövi. Nem fogja. Meg kell neki mondani, tanítani, hogy verekedni nem szabad.) Persze ehhez jön még a természetes fejlődés, ami magától jön.

Hiába érett a gyermek a szobatisztaságra testi részről. Ha arra várunk, majd magától rá fog ülni a bilire, akkor sajnos csalódnunk kell. Meg kell neki mutatni, tanítani ennek a menetét.
Itt is a legfontosabb a türelem, bátorítás és a erőltetés hiánya.
Azonban ez függ a gyermek természetétől is. 4 pontban írnám le mi kell ehhez (egyszerű megjegyezni és segítségünkre lehet).

ÁBCD módszer:

Á

Álljunk félre és figyeljünk. Ha elég érett a baba, akkor azt észre fogjuk venni. Minden gyerek érzi, ha ürítenie kell. Ha figyelünk, látni fogjuk mikor jön rá ez az inger (hirtelen megtorpan, csak ácsorog egyhelyben és összpontosít, kakilásnál hangosan nyom stb.). Itt is igaz állítólag az, hogy a lányok korábban érnek, mint a fiúk.

B

Így szoktasd le a pelenkáról pár nap alatt!Bátorítsunk. Ha a gyermek már tudja, mi az a pisi és kaki, akkor bővítsük kicsit a szókincsét. Ha a pelusra mutat és mondja pisi, kaki akkor tudjuk mi történt odabent. Amikor tisztába tesszük, mondjuk neki, hogy nahát ezt jól telepisilted. Mindjárt kapsz egy tisztát.

Lássa azt is, hogy a kakit lehúzzuk a wc-n. Annak ott a helye. (Sok gyermeknél előfordul, hogy a kakit valami „tárgyként” kezeli. Vagy fél kakilni, mert nem akarja kiadni, vagy ha eddig eljut, akkor nem akarja odaadni. Mindig el kell neki mondani, hogy ez egy természetes dolog, soha ne mondjuk, hogy fúj, ez egy csúnya dolog, mert akkor a baba nem akarja majd, hogy „kijöjjön”).
Ugyanezt megtehetjük a pisivel is. Töröljük ki a pelenkát (tudom a maiak már mindent beszívnak, azonban a háttér a lényeg). És a papírt dobjuk a wc-be, hogy ennek itt a helye látod?

Ezután jöhet a bili.

Így szoktasd le a pelenkáról pár nap alatt!Hagyjuk, had üljön rá. Adjunk neki könyvet, vagy a kedvenc állatkáját (a fényképek szerint én 1 éves korom után a pelenkás dobozzal ültem a bilin és hangosan halandzsáztam.)
Beszéljünk hozzá, tereljük el a figyelmét. Ha ivott valamit ültessük rá kb. 20 perc elmúltával. Azonban kezdetben mindig játszunk vele valamit, beszéljünk hozzá. (Gondoljunk bele, most hirtelen ráültetnek valamire és ott hagynak, uncsi, minek maradjak. És tegyük szívünkre a kezünket, közülünk hányan olvasunk a wc-n?)

Ezen kívül, ha ellazul a teste, könnyebben jön az ürítés is. Ha csak ülünk mellette és várunk csöndben úgy érzi ez kötelesség. (Mi sem szeretjük, ha pl. a párunk áll az ajtóban csöndben, mert már rég indulni kéne, tudjuk, hogy produkálni kell, mert… de nem fog jönni.)

C

Csökkentsünk. Ne üljön a gyerek hosszú ideig a wc-n. Bilin. Először elég 2-3 perc. Ha sokáig ül rajta csak feszültség forrássá válik. Itt jön a türelem. Nem szabad idegeskedni, ez ugye átragad a gyermekre is. Hisz nem trenírozzuk csak szobatiszta lesz.:)
Ha nem produkált semmit soha ne mutassunk csalódottságot. Vegyük le, öltöztessük fel.
Ne feszélyezzük, hogy akkor ültetjük rá ha rossz kedve van, nyűgös, tiltakozik stb.

D

A dicséret. Csak akkor, ha valami kerül a bilibe. Itt azonban ilyenkor túlzásba is vihetjük. Örömködjünk, puszilgassuk meg, hogy milyen ügyes volt. Aztán pedig közösen húzzátok le. Hamarosan játéknak fogja ezt tekinteni.

Ha türelmesen haladunk, megismerjük a gyermek szokásait és nyitott lesz az új élményekre. Persze itt is hozzávehetjük, hogy van olyan gyermek a természet által, aki élvezi, ha anya és apa örömködik, azonban van amelyiket nem is érdekli.

Felszerelés

 • Pelenka: Sajnos a maiak már annyira nedvszívók, hogy a gyermek szinte észre sem veszi, hogy pisilt. Lehet idővel váltani kéne textilpelusra, ha már a szoktatáson gondolkodunk. Több macera, de megéri.
 • Bugyi/alsónadrág: Ha már naponta 3x wc-zik a gyermek, akkor napközben mehet rá. Ha baleset történik ne csináljunk belőle ügyet. És soha ne szidjuk meg érte. Egyszerűen mossuk meg a fenekét és cseréljünk nacit.

Figyelj

 • Így szoktasd le a pelenkáról pár nap alatt!Bili vagy wc szűkítő: Igazából mindegy mivel kezdesz, azonban a méretük mindenképp megfelelő legyen.
 • Türelem: Soha ne sürgessük, ne vágjunk csalódott arcot. Minden gyermek a maga tempójában halad.
 • Gyakorlás: Minél többet, de csak amennyit a gyermek elvisel.
 • Mi szerepünk: Üljünk mellette és biztassuk.

Két tipp anyukáktól:

Nem használt wc szűkítőt. Fordítva tette fel a gyermekét a vécére. „ Így látták, mit produkáltak és nagyon tetszett nekik. Hamar szobatiszta lett így az összes gyermekem.”

Játéknak állította be. Kakaós gabonapelyhet szórt a wc-be és arra biztatta a kisfiát, hogy próbálja eltalálni őket, célozzon rájuk.

Hirdetés

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szép napot!
  Nekem az lenne a problémám,hogy kisfiam e hónap 21 lesz 3 éves és nem szobatiszta ez miatt az ovit is halasszuk! mult évben nyáron napközben egyáltalán nem pelenkáztam és nem is erőltettem a bilizést de nem zavartatta,zavartassa magát ha becsinál! Már én is bevetettem minden praktikát így ovikezdés előtt hogy mire odajutunk szobatiszta legyen ,de nem sikerült ha bepisil vagy bekakál nem zavarja egyáltalán sőt sír ha kiakarom tisztázni,elszalad és kinevet! Próbáltam játékosan vettünk neki wc szűkítőt is mindig vittem magammal a wc-re mai napig ha szeretett volna ráülni ráültettem de ha nem nem erőltettem!Ha rá is ült nem csinált bele!Mit tegyek? :/

 2. Tartalmas,hasznos cikk.De hiányolom az erőltetett biliztetés hátrányait!Régen még az ülni nem tudó,5hós babákat már ráültették,10hósan jelezték ha érkezik valami.Evvel nem értek egyet,de jó lenne ha részletezve lenne!Mindenhol csak annyit olvasni,h nem szabad.Miért?Köszönöm!

 3. Hát nálunk egy probléma van, nem ül a bilire. Képes bugyiban hólyagrepedésig lenni, de csak a pelusba csinálja. Akkor bukott le a a kitűnő záróizom kezelésével amikor ellazulva pucérkodott az ágyon, és pisilni kezdett. Én rászóltam, hogy oda nem szabad, és üljön rá a bilire. Akkor a csapot elzárta, és ráült a bilire!!! De azóta sem hajlandó csak a pelusba pisilni. 🙁

 4. Mi 13 hónaposan kezdtük a bilire szoktatást ,mert láttam hogy tépi le magáról a pelenkát.
  Most 15 hónapos és elértük azt hogy nappal már nem kell pelenka . Jelzi ha kell neki pisilni ,mert fogja a kukkit vagy hozza a bilit. kakánál pedig kiabálja hogy kakak

 5. Alizzal elég korán elkezdtük az ismerkedést a bilivel.

  Alig volt egy éves, mikor egyet kaptunk ajándékba, amit persze rögtön ki kellett próbálni. Aliz sokat ült rajta, de persze eredménye nem volt. 🙂 Aztán mikor már ki tudta nyitni az ajtót, többször rajtam ütött, és akkor a wc-re kellett ültetni, így vettünk neki egy szűkítőt is. Szép rózsaszínt, Minnie egérrel.

  Ahogy teltek a napok, hetek, Aliz hébe-hóba produkált a wc-be vagy a bilibe, aminek persze nagyon örült. Minden este belepisilt a fürdővízbe, így ráültettük a wc-re. Többször volt eredménye, de persze ez is esetleges volt.

  Aztán egyszer, valamikor másfél éves kora tájékán belekakilt a bilibe, amitől sikerült halálra rémülnie: – Kígyó van a bilibe… Ez aztán meg is akasztotta a jó lendületet, sokáig nem akart ráülni, nem erőltettük. Aztán jött újra a wc, amivel már több eredményünk volt. Aliz sokat pisilt, de nem rendszeresen.

  Aztán két évesen – vagy valamivel utána, olyan 25-26 hónaposan – bölcsi után levettem róla a pelust, lesz, ami lesz alapon. Mondanom sem kell, fél óra alatt háromszor pisilt be, amit mindig zokon vett, hiszen vizes volt mindene. Két napot kihagytunk, majd újra levettem, akkor aztán nem pisilt be, de fél óránként megkérdeztem, kell-e pisilnie. És ha már volt három-négy csepp lelkes voltam.
  Később kicsit változtattunk a dolgon, mert nem akart ráülni, pedig szépen alakult a dolog. Ekkor jött Bori baba

  Aliz nagyon rákapott a babára, így bevetettük a cél érdekében. Amíg Aliz a wc-n ült, Bori a bilin. Míg Aliz pisilt, addig én Bori alá öntöttem egy kis vizet. Aztán mikor Aliz levette a biliről nem győzte dicsérni a babát, milyen ügyes volt, ölelt, puszilta, büszke volt rá – pont,mint én…

  Nagyjából két hete (2013. június 3-4 körül) Aliz itthon délután mindig száraz maradt a bugyiban. Igaz nem szólt, de ha hívtam jött, és pisilt is. Pénteken már kiabált, hogy jön a pisi, ami mindig a manónak jutott a wc-be. Következő héten (2013. június 10-vel) a bölcsibe is vittem a bugyikat, kis nadrágot, és a lányka abba nyomta egész nap. Ehhez persze kellett egy nagyon jó gondozónő, aki partner volt, kérdezgette a pisilést, és Aliz mindig ment is vele, így egyszer sem pisilt be. Alvásra persze kap pelust, de nappalra már nem.

  Most (2013. június 17 óta) egész nap csak bugyiban flangál, még a kocsiban se adok rá, kibírja azt is, ha boltba megyünk, mindent…

  Aliz szobatiszta lett nappalra 🙂

 6. Nálunk a szűkítő jobban bejött, most már eljutottunk odáig, hogy az esti fürcsi előtt vetkőzés után automatikusan elindul a wc-hez és felültetem: pisil, aztán megyünk fürcsizni. A bilit is megvettük, de nem láttuk sok értelmét, nekünk is mondták szülők, védőnő, hogy vigyük be a szobába és rá fog ülni. Hát ezzel ellentétben belepakol, belelép….a szűkítő eddig bevált.

 7. mi kihagytuk ezt az egész hacacárét – még bilije sincs Annának. Nálunk annyi volt, hogy mindig jöhetett velem, ha pisilni v. kakilni mentem, így tudta, hogy annak a helye a WC. Egy idő után, ha csak mondtam, hogy anyánakpisilnikell, már ment és nyitotta nekem a WC ajtót. Innentől egy lépés volt, hogy amikor megérett rá, kéredzkedett a WC-re – van szűkítője – és azóta oda megy minden, pisi és kaki is, gyakorlatilag egyik napról a másikra szoba-és ágytiszta lett. Nagy hacacárét, ünneplést sem csaptam, ez természetes dolog, nyilván, megdícsértem és elmondtam, hogy milyen ügyes és mennyire büszke vagyok rá, de katonazenekar azért nem volt 😀 Most 22hónapos, lassan egy hónapja nem használunk pelenkát, akármilyen hosszú útra v. ügyintézésre is el merek vele indulni, mert ha pisilni kell, akkor szól és kivárja, amíg olyan helyre érünk, ahol pisilni tud.

 8. Jó napot!
  Én tanácsot szeretnék igazából kérni,mert már nem tudom mit csináljak.:(Van egy 4éves lányom és egy 16hós fiam.A lányom 2,5kora óta nem hord pelust és szépen ment a pisi is meg a nagy dolog is bilibe.Aztán megszületett fiam és fél év után lányom ismét elkezdett bepisilni.Ez még nem is annyira meglepö,gondoltam a féltékenység.De a mai napig bepisil!Oviba se tudom beiratni,mert igy nem vennék fel.Naponta 3-4-5 pisis bugyija van.És ami a legrosszabb,hogy nem is szól.Egyszerüen nem zavarja vagy nem veszi észre,nem tudom.De ha nem szolok neki akkor egész nap pisis bugyiban lenne.Próbáltam szépen,csúnyán,dicsérve,szidva,de sehogy nem sikerül rávenni,hogy a bilire üljön idöben.:((És ha ráakarom ültetni akkor ellenkezik és hisztizik.Kérem ha van valakinek tanácsa mit tegyek irja meg legyen kedves.Elöre is köszönöm.

  • Kedves Éva!

   Nagy valószínűséggel a testvér születése okozhatott a picinél egy kis kavarodást. Próbálja meg megnyitni a picit. A legjobb játék közben. Ilyenkor a legtöbb gyermek kimondatlanul is elmondja mi az ami bántja, mi az ami fáj. Először csak üljön és figyeljen arra amit játszik. Majd lehet vele együtt is játszani. Terelje a játék menetét a szobatisztaság irányába. Babázni biztos babázik, tegyék ezt együtt. Pelenkázzák át, a nagyobbakat pedig vigyék a bilire. ( a gyermek sokszor azért nem akar szobatiszta lenni, mert a kicsitől azt látja, hogy vele addig is foglalkoznak, amíg pelust cserélnek).
   Az esti mesék is lehetnek célzó értékűek. Találjon ki egy olyan figurát, amit a lánya nagyon szeret pl. Hófehérke. És ezzel kerekítsen egy olyan mesét ami az Önök családi állapotára illik. Tehát hogy volt egy szép lány stb… majd megszületett a kistestvére, de ettől őt még ugyanúgy szerették, ugyanúgy ő volt a nagylány az első a családban.
   Próbáljon meg a lányával igazi “csajos” dolgokat csinálni. Olyat, amit csak ketten tudnak. Ez lesz az Önök kis titkos szórakozása. Ezzel is közelebb kerül Önhöz a kislány és nem érzi esetleg azt, hogy most már ő kimarad a dolgokból. Vonja pl. bele a főzésbe- ezt a fiúk úgy sem szeretik igazán – engedje, hogy segítsen.
   Majd jöhetnek kicsit később a trükkök- amit a cikkben is írtam. Ha szeretne akkor olvasson a bilin, énekeljenek együtt, érezze a lány, hogy ez nagyon jó móka.
   Azonban soha ne szidja le, ha bepisil. Nyugodtan mondja, hogy na akkor szépen bugyit cserélünk, nincs semmi baj. Kicsit vissza kell térni a kezdetekhez, de kell a lányban újra a bizalom a szobatisztaság iránt.

   Beszélgessenek minél többet kettesben, mint “nő a nővel”. Meg fog nyílni a pici és menni fog. Csak türelem és sok sok puszi és simogatás kell mellé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..