Ungvári szülészet

A 28 éves ikerterhes kismama szülésre érkezett az Ungvári kórházba, semmit sem sejtve azon megpróbáltatásokról, amik rá várnak, és amik az életébe kerülnek.

A média is csak találgatott mi történhetett, hiszen sem az anya, sem pedig a 33 hetes ikerbabák életét nem tudták megmenteni az orvosok.

Az édesapa, aki egy pillanat alatt vesztette el családját a helyi újságnak írta le, mi történt azon a bizonyos tragikus estén.

Feleségemnek a terhessége alatt májusig semmilyen panasza nem volt és az orvosok sem figyelmeztettek semmilyen komoly rendellenességre. Májusban kezdődött a lábdagadása, amelyre rögtön felhívtuk a doktor úr  figyelmét, aki ezt annak tulajdonította be, hogy ez a terhes anyukáknál szokványos. (Még akkor sem tartotta „furcsának”, amikor már combig dagadt volt).

kismama, terhes, pocak
A kép illusztráció!

Június eleji konzultáción sem figyelmeztetett semmilyen komolyabb problémára, amely veszélyt jelentett volna az anyukára és a gyerekekre. Mi végig abban voltunk, hogy a feleségem terhessége az ilyenkor megszokott folyamatban halad előre.

Június 22-én elmentünk a soron következő konzultációra, amikor is a doktor úr beutalta feleségemet megfigyelésre a beregszászi szülészeti osztályra. Másnap, június 23-án pénteken reggel, mikor bementünk édesapámmal a feleségemhez, a doktor úr közölte velünk, hogy Ő már telefonon „lebeszélte a dolgokat” az Ungvári városi szülészeten Р.М. doktor úrral. A terhes anyukát fel kell vinni Ungvárra. Mivel mentőt nem rendeltek és ápolót sem biztosítottak – pedig a feleségem állapota ezt erősen megkívánta volna – saját gépjárművünkkel voltunk kénytelenek elindulni. Az út folyamán többször kényszerültünk megállni rosszullétei miatt.

kismama, terhes, pocak, esküvő, menyasszony
A kép illusztráció!

Ungváron elkészítették az ultrahangos vizsgálatot, majd csaknem egy óra múlva a Р.М. doktor úr rövid (!) vizsgálat után kiírta a tablettákat a kezelésére. A doktor úr egy szóval sem jelezte, hogy baj lenne az anyukával vagy a babákkal.

Azt mondta, hogy le kell adni az analíziseket és majd annak eredményeként fogják eldönteni, hogy hogyan cselekedjenek. Ezzel vége szakadt a doktor úr és köztünk lévő kapcsolatnak.

Mi az Ungvári kórházba magunkkal vittük a terhesség kezdetétől meglévő összes analízisek, konzultációk, ultrahangos vizsgálatok eredményét. Június 24-én szombaton volt egy pici hangulatbeli javulás. Szedte a kiírt tablettákat. Június 25-én vasárnap újra meglátogattuk anyósommal, amikor az állapota már sokkal rosszabb volt, mint az azt megelőző napon.

kismama, terhes, pocak
A kép illusztráció!

Majd este miután hazaértünk, feleségem hazatelefonált (este 21:00 után), hogy nagyon rosszul érzi magát. Elmondta, hogy volt bent a doktor este 20:00 óra magasságban, de csak rájuk nézett, és a panaszával nem törődött (Ezt alátámaszthatja a kórteremben fekvő másik 3 kismama is).

Elkeseredetten kért, hogy segítsek rajta. Erre családunkkal úgy döntöttünk, hogy abban a pillanatban mindannyian felutazunk hozzá Ungvárra. Mire felértünk a kórházba már megtörtént a tragédia: elvesztettem a feleségem és ikergyermekeimet!

Mi végig abban a hitben voltunk, hogy feleségem és leendő gyerekeim egészségesek.

Most Én és a hozzátartozók, szeretnénk választ kapni kérdésekre, valamint arra, hogy ki és hogyan követhetett el ekkora hibát, amellyel tönkre tettek engem is és a családunkat is.

FORRÁSKárpáthír
Előző cikkVolt, hogy megütött a férjem! Megoldás, ha elválnék?
Következő cikkLet’s Walk Together – find walking partners on your mobile!