Az ikerszülés mindig nagyon különleges esemény. Ha egy családba egyszerre 2-3 vagy akár több picurka érkezik, az bizony sokkal több elfoglaltsággal jár, mint egy egyedüli babás családnak.

Az ikerszülésre való hajlam, az anyai illetve női ágon öröklődik.

Tehát hiába van a férjednek ikertestvére, kicsi az esély, hogy ikreitek lesznek.

ikrek_3

Azonban napjainkban mégis sokszor hallunk 3-4 –es vagy akár 6-8-as ikerszülésekről is. Ez a mesterséges megtermékenyítés velejárója. Olyankor több megtermékenyített petesejt kerül az anya méhébe – azért, hogy a terhesség sikeres legyen akkor is, ha több zigóta felszívódna a méhben.

Az ikreknek ugye mindig van játszótársuk, ugyanakkor ebből nehézségek is adódhatnak.

A tanulási folyamatot is nehezítheti, hisz az ikrek később kezdenek el például beszélni. Megvan a saját nyelvük, ők ketten nagyon jól megértik egymást, így kevesebbet beszélgetnek velünk. Ilyenkor beszélgessünk mi sokat egyenként velük, hogy lehetőségük legyen folyamatosan kifejezni magukat felénk is.

Mindig guggoljunk le hozzájuk, nézzünk a szemükbe, ha beszélünk. Legyen szemkontaktus. Fontos, hogy szólítsuk a nevükön a gyerekeket, hogy tudják kinek kell figyelni éppen.

Általában egyik baba sem tud hosszabb ideig játszani egy játékkal, mert a testvére ugyanazt akarja csinálni amit ő, tehát a játékot elveszi tőle. Nagyon fontos, hogy gyakoroljuk velük a figyelem fenntartását. Ha tehetjük vigyük őket külön is sétálni.

Két vagy több gyermek gondozása

ikrekNehéz minden gyermekre megfelelő illetve ugyanannyi időt szakítani. Az ikerterhességnél ez fokozottan nehéz, hisz több azonos korú babát kell ugyanazokkal az igényekkel ellátni. Ilyenkor a legjobb, ha van külső segítségünk. Hisz meg fogjuk látni, hogy a legtöbb esetben az iker babák egymást fogják kelteni. Tehát, ha az egyik éhes, akkor a sírásra felébred a másik is és persze anyának csak két keze van.

Sokszor azonban azok a szülők, akiknek csak egy gyermekük van illetve nem neveltek ikreket, nem értik meg az ikres szülők problémáit.

Ha teheted keress olyan családokat, barátkozz ikres szülőkkel. Ők tudni fogják min mész keresztül.

Önálló személyiségek

Minden iker gyermeknek szinte a legnehezebb dolog, hogy önálló személyiséget alakítson ki. Ahogy növekednek, egyre jobban távolodniuk kell egymástól, hogy kialakíthassák a maguk személyiségét.

Ezt sokszor a szülők nem segítik, hisz állandóan azonos irányba terelik őket, sokszor még iskolában is ugyanolyan ruhákban járnak.

Az ikreket is különálló egyénként kell kezelni. Ez egypetéjűeknél a legnehezebb, hisz őket sokszor megkülönböztetni is nehéz. Ilyenkor kell az önálló személyiség tudatosítása érdekében különböző ruhákban járatni őket, vagy másmilyen frizurát alakítunk ki nekik. Hiába azonos a génállományuk, az emberi gének egy része nem jut szerephez vagy egy ideig szunnyad, ezeket segítsünk előtérbe kerülni.

ikrekRáadásul az anyaméhben sem azonos körülmények között fejlődnek. Hiába volt közös a méhlepény, azon keresztül az oxigén ellátásuk is különböző volt. Már az anyaméhen belül mások a tapasztalataik. Hisz kísérletek bizonyították, hogy a méhben egymáshoz bújó babák a születés után is folytatják az egymás közelségének keresését. Ha az egyik magzat a méhben dominánsabb – tehát rugdosta a másikat – az a külvilágban is dominánsabb lesz.

Egy méhen belüli vizsgálat kiderítette, hogy az iker magzatok, már a méhen belül játszanak. A külön magzatburokban egymás kezét, tenyerét érintették a másikéhoz. Köztük húzódott a magzatburok. Ezt a szokásukat születés után, sőt már későbbi életkorban is megtartották. Kedvenc játékuk az maradt, hogy a függöny két oldalán állva egymás kezét fogták, simogatták egymás arcát.

Nagyon fontos, hogy a szülők a gyermekek saját képességeit, tulajdonságait keressék.

Ha önálló személyiségként kezeljük őket:

 • Segíthet a nyelvi képességeik és társas kapcsolataik fejlődésében.
 • Csökken köztük a vetélkedés és a harc.
 • Eredményesebbek leszünk mi szülők.
 • Könnyebb fegyelmezni őket, a helyes irányba terelni.
 • Iskolában jobban teljesítenek.
 • Segít, hogy egészségesebb felnőttekké váljanak.
 • Kevesebb gonddal jár majd a kamaszkor.
Előző cikkHihetetlen, hogy hány gyereket hagytak hátra a külföldön dolgozó szülők
Következő cikkÍgy fejleszd a babádat hónapról hónapra

12 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nagyon jó a téma.sokkal több ikres cikkre,írásra segítségre lenne szükség..3 hónapos iker lányaim vannak és jól jönne néhány praktika esetleg módszer,bármi.sokkal többet kellene iker tépázni,hisz rengeteg iker van manapság.

 2. Nálunk 5 csemete van köztük egy (kétpetéjű)iker pár akik már 16 évesek. Addig ameddig egészen picik voltak volt egyforma ruhájuk mert olyat kaptunk sok ismerőstől. De miután ez a roham lement soha eszembe nem jutott egyformán öltöztetni őket! Az a magán véleményem, függetlenül attól, hogy ikrek vagy egyke!-minden gyermek önálló egyéniség és ezt kell erősíteni illetve hagyni kifejlődni kibontakozni! De ha rá van kényszerítve pl.: a pöttyös labda, vagy a rózsaszínű fodros szoknya, akkor ezt a folyamatot meg gátolja a szülő! Ikres vagy akár nem ikres kismamák ha gondolják bárkinek nagyon szívesen elmondom a tapasztalatom vagy kérdésre válaszolok! 🙂

 3. Sziasztok.Nekem is ikreim vannak,egy kislány és egy fiúcska,6 hónaposak.Nekem rengeteg kérdésem lenne tapasztaltabb ikres szülőktől.Például ugyanúgy fejlődik a mozgásuk mint az eggyes babáknak?Mert sajnos mi még nem fordultunk át és kezdek aggódni.

 4. Nem értem a cikkírót, hogy minek ír olyanról, amit nem ismer és nem is ért hozzá!

  Az ikrek nevelése nem egyszerű dolog és bosszantó, hogy az ember, amikor problémái vannak és megoldást keres rá kénytelen az idejét egy ilyen műre fecsérelni. Pedig csak körültekintő akartam lenni.

  10 gyereket, köztük egy ikerpárt nevelek, sok felesleges időm nincs, legyen szíves és ne rabolja, vagy ha már összeollóz dolgokat, akkor jelölje a forrását.

  • Én kérek elnézést, ha raboltam az idejét, de nem hiszem az ikres anyukák véleménye és tapasztalat időpocsékolás lenne- mivel a cikk innen ered.:) Persze minden gyermek más és más, nem is beszélve 10 gyermekről. Azt hiszem egy ilyen szép nagy családot nem is lehet egy napon emlegetni még egy ikres családdal sem.: Szívből gratulálok, hisz olyan ritka ma már, hogy ennyi gyermek van. Én nagyon örülök, hogy léteznek még ilyen szép nagy családok…:)

 5. Nekem 17 hónaposak az ikerlányaim. Kétpetéjűek,külön egyéniségek már most. Én nem tudom, milyen egy gyermekes szülőnek lenni, de kettőt sem igazán nehéz. Anyagiakban nem könnyű, de msot már,hogy nem megy el egy vagyon a tápszerre, kevesebb pelus fogy, így már tűrhető. És már tervezzük a tesót,vagy tesókat!

 6. Mi is ikreket nevelgetünk! Két kisfiút akik már lassan 25 hónaposak! Az, hogy önálló személyiségek az nagyon is igaz! Ők ezt már az inkubátorokban a tudtunkra adták és azóta csak megerősítettek ebben! 🙂 Teljesen más a két gyerkőc! Nekünk nem igazán volt külső segítségünk, mindent egyedül csináltunk, csináltam, hiszen apa reggeltől késő délutánig dolgozott(zik)! Nagyon fontos dolognak tartom a napi rendszer felépítését! Ahogy nőnek a srácok úgy módosulnak a “szabályok”! Másfél éves koruktól egyáltalán nincsenek altatva este! Fürdés, vacsi, kb. 10 perc beszélgetés és már mennek is a szobájukba ahol néhány perc után édes deden alszanak! 🙂 Amit még szintén fontosnak tartok az az, hogy kell időt és módot szakítani arra, hogy kicsit külön-külön legyünk a gyerekekkel! Borzasztó sokat számít!

  • Ikreket nevelni igazi kuriózum.:) Egészen más, mint egy babát.:) Nagyon sok anyuka míg nincs babája gondolkodik abban, hogy ikrei lesznek – én magam is azt szerettem volna- most azonban minden tiszteletem az ikres anyukáké.:) Szerintem is fontos, hogy két különálló személyként neveljük őket, hisz azok. Én nekem annyira nem tetsző dolog, mikor az ikrek még az iskolában is egyforma ruhában, hajjal járnak- persze, ha nem maguk a gyerekek kérik ezt.

   • He-he, én is ikreket akartam világ életemben 🙂 De ha most lenne még egy Alizunk megőszülnék a harmincadik szülinapomra 😀

 7. Nekem ikreim vannak. 14 hónaposak most, és van egy 3 éves nővérük. Egymással nem foglalkoznak különösebben, leginkább a nagy tesóval. Érdekes. 🙂 Úgy viselkednek egymással, mint két testvér. A nővér pedig a példakép, akire felnéznek.

  • Gratulálok a 3 gyermekhez.:) Édesek lehetnek.:) Gondolom a Nagylány is élvezi a helyzetet.:) Ő lehet a példakép.:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .