A természet ritka, de szívbemarkolóan gyönyörű játéka. Genetikai csoda vagy eltitkolt félrelépés? Egy DNS vizsgálatba kerül megfejtés!

Egy anyától, de más apától született testvérek elég sokan vannak a világon, hiszen ma ez már nem ritka jelenség. Bármennyire is hihetetlen, de létezhet az is – bár rettenetesen ritka – hogy ikrek születnek, de más az apjuk.

Hirdetés

A világon nagyon kevés ilyen ikerpár él, köztük a most már három éves vietnámi ikrek. A szülőknek az tűnt fel, hogy egyáltalán nem hasonlítanak egymásra a hazavitt ikerbabák. Azt hitték egyiküket elcserélték a kórházban, ezért DNS vizsgálatot kértek.

Ez azonban az anya hűtlenségét bizonyította be csupán, hiszen beigazolódott, hogy az ikrek ugyanattól az anyától, de más apától fogantak.

Ez a ritka jelenség úgy alakulhat ki, hogy az anya nagyon rövid időn belül két férfival is létesít szexuális kapcsolatot. Mivel az együttlét is kiválthat spontán peteérést, így az anyának a ciklus szerinti peteérése mellé lett szinte rögtön egy másik. A kétpetéjű ikrek, pedig nem egy apától, hanem két külön apától fogantak.

Az ikrek, ahogy teltek az évek egyre jobban eltértek egymástól. Nemcsak a tulajdonságaik, de a küllemük is merőben más lett.

Az állatvilágban nagyon gyakori ez a jelenség. Embereknél azonban kifejezetten ritka: statisztikák szerint átlagosan 400-ból 1 ikerterhesség végződik más apától származó ikrekkel.

A legtöbb esetben azonban a szülők nem jönnek rá, hogy a kétpetéjű ikrek azért nem hasonlítanak egymásra, mert más az apjuk.

Nem borítékolható azonban, hogy az ikrek, akik nem hasonlítanak egymásra, mindenképpen két apától fogantak.

Olyan is történt már, hogy akár más rasszba tartozó ikrek is születtek ugyanattól a férfitől – ilyenkor mindkettő, vagy esetleg csak az egyik szülő kétrasszú, és egyszer az egyik, másszor a másik rassz génjei keverednek ki „győztesen” a genetikai küzdelemből.

Hirdetés