Amikor már közeledik a szülés ideje, mindegy, hogy első vagy sokadik szülésre készülsz. Félni fogsz. Ez természetes, hiszen az agy a test számára megterhelő és fájdalmas dolgokat gyorsan háttérbe szorítja. Ezért fordul elő a legtöbbször, hogy bár a szülés után megfogadod, hogy soha többet nem akarod átélni. Néhány nap múlva már újra belevágnál. Persze ebben nagy szerepe van a kisbabád látványának, illatának is.

Hirdetés

A szülési fájdalmat menstruációs görcshöz hasonlítják. Ami folyamataiban nézve valóban hasonló is, de a fájdalom mértéke sokszoros. Vannak olyan nők, akiknek borzalmas fájdalmai vannak a menstruáció alatt, ezért úgy gondolják, hogy a szülés nem lehet rosszabb…De igen- csupán az, ha szerencséd van nem tart napokig.

A vajúdás során a méhben izomgörcs okozza az összehúzódásokat, amik kisugározhatnak a hátadba, a lábadba is. A vajúdás kezdetén- amikor még 20-30 perc is eltelhet az összehúzódások között, tudsz készülni ezekre. Ha ilyenkor meleg vízbe ülsz, vagy csak meleg vizes zuhannyal áztatod a derekad az segíthet.

Később az összehúzódások között felfúvódást is érezhetsz. Ilyenkor a levegő annyira összegyűlhet a hasadban, hogy akár a szívednél is érezhetsz szúró fájdalmat- mint amikor egy kiadós ebéd után felfújódsz. Egy idő után pedig már a baba feje  – ahogy halad kifelé a szülőcsatornában – nyomhatja az idegeket a hátad alsó részében.

Egy idő után valóban érezni fogod, hogy nyomnod kell. Ekkor már megnyugodhatsz, hogy bár ez sem kellemes rész, de már csak 3-4 nyomás van hátra és kint van a babád. Ha minden rendben zajlik, akkor nemsokára a kezedben tarthatod.

A fájdalom valóban a legerősebb az életünkben megtapasztalt fájdalmak közül, ezért ha úgy érzed ne szégyellj epidurált kérni. Semmiről nem maradsz le. A szülőszobán nem kell külön „hősnek” lenned, hogy tűröd a fájdalmat. Azzal, hogy ott vagy, és világra hozol egy új életet – mindegy, hogy természetes úton vagy császárral- már a legnagyobb HŐS vagy a világon!!!

Hirdetés