Szülünk vízben, franciaágyon, sokféle lehetősége van ma már egy kismamának, hogy vajúdása és szülése a számára legelfogadhatóbb körülmények között történjen. Hol van már a jó öreg szülőszék, ami annak idején alfája és omegája volt a baba érkezésének.

Hirdetés

Igaz, nem feltétlenül Magyarországon.Nálunk ugyanis kevésbé terjedt el a használata, noha sok helyen említi és kifejezetten ajánlja az akkori szakirodalom a szülőszéket. A 18. század második felében és a 19. században a legelterjedtebb szülési mód nálunk is az ülve vagy állva szülés volt, mégsem létezett speciális szülőszék.

A szülőszék egy olyan ülőbútor, ami a szülés könnyítését, gyorsítását szolgálta, kihasználva a gravitáció segítségét. A szülő nők csak a vajúdás végén, a kitolási szakaszban használták, ekkor ültek bele úgy, hogy két combjukkal a szék szélén található négyszegletes vagy félkörös formájú részekre támaszkodtak.

Előfordult, hogy szülőszék hiányában zsámoly, egyszerű karosszék vagy felfordított szék szolgálta ugyanezt a célt. Így kapta például az Ormánságban a fijazószék nevet a félkörös lapú gyalogszék.Ezekre a székekre sokszor nem is nehezedtek rá teljes testsúlyukkal az asszonyok, csupán a gerincüket támasztották meg, majd előre csúszva az első karfákra támaszkodva, kis terpeszben szültek. A székek alacsonyak voltak, így lábaival stabilan megtámaszkodhatott a kismama, de létezett olyan modell is, amelynek lábtartója, úgynevezett zsomporja volt, ha szükségét látták a lábak megemelésének.

Bizonyos szülőszékek esetében problémát jelentett, hogy a bába a középen található lyuk ellenére sem tudott megfelelően a szülő nő és a születendő baba közelébe férni, ami a baba érkezésének a pillanatát rendkívül megnehezítette.

Egyedi modellek

Léteztek egyénileg, a család asztalosa által kialakított darabok is, de, hogy ezeket valóban a szülés segítésére használták volna, arról csak feltételezések vannak. Némelyik modell ugyanis csak hasonlított a szülőszékre, de nem volt egyértelmű az erre a célra való  kialakítása.

A 19. század végétől egyre inkább a fekve szülést szorgalmazták a bábaképzésben is, így a szülőszék idővel kikerült a gyakorlatból.

forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

forrás: orvostortenet.hu

Hirdetés