A mai napig vitás kérdés, hogy ártalmas-e a dohányzás kismamaként. Akik dohányoznak terhesen és „egészséges” babájuk születik azt mondják nem, hiszen nekik szerencséjük volt. Abba azonban nem gondolnak bele, hogy az élet a pocakban kezdődik, ott alapozzuk meg a gyermekünk születés utáni 60-80 évét. Tehát az egészséges pár napos, vagy éves gyermekre még nem mondhatjuk, hogy túlélte az anya káros szenvedélyét – hiszen lehet a problémái majd akkor mutatkoznak, ha ő is kisbabát szeretne. Nem lesz termékeny, amit viszont már okozhat az, hogy a belső nemi szervek kifejlődésekor, mi szívtuk a cigarettát…
Arra, hogy dohányzás alatt mit él át a kisbaba, nem is gondolunk, ezért végeztek egy kísérletet a terhesség alatti dohányzásról a Durham és a Lancaster Egyetem kutatói.

A Durham és a Lancaster Egyetem kutatói dohányzó és nem dohányzó anyukák kisbabáiról készítettek nagyfelbontású 4D-s ultrahangképeket a terhesség 24., 28., 32. és 36. hetében.
Húsz anyukát vizsgáltak, akik közül négyen naponta átlagosan 14 szál cigarettát szívtak el. A kutatók az ultrahangos felvételeken megfigyelték a magzatok arc- és kézmozgását, és azt állapították meg, hogy a dohányzó anyák babái gyakrabban mozgatják a szájukat és sokkal többször fogják meg a fejüket, mint a nem dohányzó kismamák magzatai. A dohányos nők babáinál csak később szűntek meg a kéz- és szájmozgások, mivel azokat iránytó idegrendszer lassabban fejlődött ki. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás lassítja a babák idegrendszeri fejlődését.

WEB2Smoking32aboveNS32below-
A felső sorban a dohányzó, az alsóban pedig a nem dohányzó nők kisbabáiról készült felvételek láthatóak. (Fotó: Durham University)

 

„Ez újabb bizonyíték arra, hogy a dohányzás káros a magzatok számára” – mondta a kutatást vezető Dr. Nadja Reisslandtette, aki abban bízik, hogy a most nyilvánosságra hozott felvételek meggyőzik arról a cigiző anyukákat, hogy abbahagyják a dohányzást.

Forrás: Durham University News

Előző cikkHogyan hat a dúla jelenléte a vajúdó kismamára és a babára?
Következő cikkA szerelmes pár hetes ikreket várt, de kilenc baba jött végül a világra

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .