A kép illusztráció

Hányszor fordult már elő, hogy épp mire leülnél enni – egyben pihenni is egy kicsit- akkor kezdődik a hiszti. Hiába álltál több órát a konyhában és készítetted el a gyerek kedvencét, biztos, hogy mire az asztalra kerül már nem fogja azt megenni.

Íme a varázsszó és nincs többé finnyás gyerek!

Minden gyerek válogatós, de a többségnek szinte hetente változik az ízlése. Ezért érdemes már egészen pici korban újra és újra elővenni a nem kedvelt ételeket és megkínálni vele a picit. Így lehet, hogy az addig utált főzeléket is jóízűen megeszik.

A szakértők szerint a legrosszabb, amit csinálhat egy anya, ha mindig a gyermek kívánságlistáját követi. Ha az épp tésztát kér vacsorára, majd otthagyja az ételt, mert már inkább vajas kenyeret kér. Ilyenkor az anya pedig ugrik és készít is neki. A lényeg, hogy egyen valamit.

 

Ez azonban rossz tipp. Ha egy étkezés kimarad még nem fog éhen halni a gyerek, azonban meg kell tanulnia, hogy ebéd csak akkor van, amikor a család leül az asztalhoz. Nincs köztes megoldás és hűtőre járás a nap folyamán. Így az emésztése is be tud állni egy normális kerékvágásba.

Íme a varázsszó és nincs többé finnyás gyerek!

Adj választást!

Mielőtt vacsorát készítenél adj a gyermeknek két választási lehetőséget. Nézd meg mi van otthon, és milyen étel elkészítéséhez van energiád. Majd kérdezd meg a kicsit melyiket kéri. Ha választhat, úgy érzi ő irányítja a dolgok menetét, holott te egy percre sem adod ki a kezedből a gyeplőt.

Íme a varázsszó és nincs többé finnyás gyerek!

Nem kell megenni!

Néhány országban már bevett szokás, hogy a gyerek elé tett ételt nem kell megennie. Nálunk még néhány generációval ezelőtt az „addig nem állsz fel, míg meg nem eszed” módit alkalmazták. Mostantól mond azt, nem kell megenned, csak kóstold meg. Így nem okozol frusztrációt a piciknek, mellé azonban megízlelik legalább az ételt és lehet tetszeni fog nekik. Ha erőszakoskodsz, akkor az ellenkező hatást éred el.

Ha mégis elgyengülsz, akkor az evés utáni desszerthez kössed a megevett falatok számát. 3-5 kanál után már járhat egy kis „édesség”, ami lehet akár egy gyümölcssaláta is.

 

Előző cikkAz anyajegyek! Megóvhatjuk gyermekeinket?
Következő cikkMaszkviselés gyerekeknek?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .