A szopási reflex már szinte a születés pillanatától biztosítja a babának az evés tudományát. Ösztönösen tudja, hogyan kell szopni, akár a mama melléből, akár cumis üvegből tápláljuk őt. Addig, amíg az evés és ivás anyamellből, vagy cumis üvegből történik, nincs szükség az itatásra. A baba 6 hónapos kora táján viszont meg kell kezdeni az ivás tanulását.

 

Kezdetben erre a célra megfelelő a szilikon csőrös itatópohár, mivel a puha csőr nem irritálja a baba fogzástól duzzadt ínyét. Ebből az ivó alkalmatosságból azért is iszik könnyebben, mert csak akkor engedi a folyadékot, ha a baba megszívja. A következő fokozat lehet a kemény csőrű itatópohár, melynek már nagyobb az űrtartalma. Ezt 9 hónapos kortól ajánlják, illetve, mikor már kis fogacskáival elrágcsálja a puha szilikon csőrt.

child-drinkingNagyobb babáknál inkább a sportkulacsot, vagy a szívószálas kulacsot alkalmazzuk. Ezek zárható kupakkal rendelkeznek és nincs bennük szelep. Ebben a korban már megtanítható arra a kicsi, hogyan tegye le a kulacsot a benne lévő ital kiöntése nélkül.

Ha már túl vagyunk az itatópoharas, kulacsos időszakon, jöhet a hagyományos pohárból való itatás. Hamar ráérez már ilyenkor, hogyan igyon pohárból. Olyan méretű poharat adjunk a kezébe, amit könnyedén meg tud tartani anélkül, hogy kiöntené annak tartalmát. Soha ne töltsük csurig a poharát, de ügyeljünk arra, különösen a nyári melegben, hogy eleget igyon. Könnyen megtanulja a szívószál használatát is, ezzel is ösztönözhetjük a folyadékbevitelre.

A bátrabb anyukák már újszülött korban megpróbálják a hagyományos pohárból való itatást. A legtöbb babának sikerül is, de itatásnál mindig mellette kell lenni, hiszen ekkor még nem tudja tartani a poharat. Viszont mindenképpen előnyére válik, ha már piciként tud pohárból inni, és nem kell végigjárni a különféle itatópoharas utat.

Előző cikkIkreket szült a terméketlennek nyilvánított anya
Következő cikkÉdesapám története – Csoda történt Oroszországban