tanulás

A házi feladattal minden iskolában rögzítenek egyfajta rendet, amit a gyermeknek követnie kell. Tehát a házi feladat nem egy büntetés, hanem egy eszköz, amivel elősegítik a tanuló fejlődését.
Ez nekünk szülőknek is lehetőséget ad, hogy bekapcsolódjunk a tanulási folyamatba.
Azonban arra kell törekednünk, hogy ezt ne súlyos teherként érezze a gyermek.

Tanulási problémák

Minden gyermeknek van egy saját tempója, amiben tanul, fejlődik. Ha a gyermeknek tanulási problémája van, beszéljünk a tanáraival. A problémára könnyen rájöhetünk, ha gyakran nézzük a gyermek ellenőrzőjét (amit meg is kell tennünk).
A nehézség lehet átmeneti jellegű – a tananyag bizonyos része okozhat problémát – de lehet elhúzódó is – ha a gyereknek eleve tanulási problémái vannak, nehezen érti meg a szöveget stb.
Mindenképp figyeljünk arra, hogy a gyerek olyan oktatást kapjon, amely neki megfelelő.

Ha a tanárral beszélünk, kérdezzük meg

 • Milyennek értékeli az osztályfőnök a gyermek speciális tanulási problémáját?
 • Milyen régóta tapasztalja?
 • Az iskola miben tud segíteni, miben segített eddig?
 • Milyen módosításokat tudnak bevezetni?
 • Miután segítettek mennyit fejlődött a gyermek?
 • Milyen további segítséget kaphat tovább?
 • Milyen módon álljunk neki a jövőnek?

tanulásAzonban soha ne feledd az iskola tanít – és persze nevel is – de nem a tanár feladata megtanítani a gyermeked tanulni, helyesen viselkedni, szépen beszélni, a tanulás jelentőségét elfogadni, értelmezni stb. sok szülő azt hiszi, pedig nem. Ez a szülő feladata. A tanár nem nevelhet, hisz kevés eszköz van a kezében (egyre kevesebb).

Azonban, ha mi szülők úgy állunk hozzá, hogy a gyermeknek van igaza és a tanár „hülye”, azzal csak rosszat teszünk. 25 évvel ezelőtt még bármit tettünk a tanár volt, akire felnéztünk, akinek igaza volt. Sajnos ma ez már másképp van, ezzel nem csak a tanár tekintélyét ássuk alá, ezzel megnehezítve a saját gyermekünk tanítását, de a gyermeknek sem a megfelelő mintát nyújtjuk.

Viselkedési problémák

Ezek nagyon eltérőek lehetnek. Ám a legtöbb kezelhető. A legjobb módszer egy kombinált megközelítés, melyben mind a szülő, mind az iskola illetve a tanár kiveszi a részét. Tehát nem szabad elzárkóznunk soha, ha a tanár azt mondja, hogy a gyermekünk verekszik, vagy hangos, vagy épp túl halk.
Beszéljünk a tanárral a probléma megoldásáról.
Ha pl. egy gyermek agresszív sokat változhat azzal, hogy egy tiszta szabályrendszert állítunk fel neki. Helyes viselkedés jutalom, helytelen büntetés.
Azonban bármi is a probléma a gyermekkel is beszélnünk kell. Pozitívín adjuk elő a jövőbeli terveinket és a lehetőségeit, így motivációt fog érezni a változásra.

Tippek

 • Vegyük komolyan a házit – Ez legyen az első, így erősödhet a pozitív hozzáállás.
 • Tegyünk rendet – Javasoljuk a gyermeknek, hogy végezze el a leckét mielőbb- pl. miután hazaér vagy a vacsora után közvetlenül.
 • Biztosítsunk helyet – Sokkal hatékonyabban tud dolgozni a gyerek, ha van erre egy kijelölt helye, ahol szépen kiteheti a dolgait.
 • Ne legyen zavaró tényező – Ha nem szól a tv, jobban tud gondolkodni a gyermek. Nem tereli el a figyelmét. A testvéreket is tartsuk ilyenkor távol tőle.
 • Segítsünk – Legyünk készek erre mindig. Lehet tényleg elakad és szüksége van segítségre. Üljünk le mellé és kérdezzük meg segíthetünk-e? Ha kész a lecke nézzük is át, vagy akár mondassuk fel vele- ha megszokja, később igényelni is fogja.

tanulás

Előző cikkA családon belüli erőszak nem csak a fizikai bántalmazás
Következő cikkA kutatók szerint ettől a daltól boldog lesz a babád

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .